Минулої середи у Вінниці, по Коцюбинського, співробітники СБУ взяли «на гарячому» адвоката Тараса Гука. Його звинувачують у вимаганні та отриманні $15 тис. у свідка кримінального провадження про наркотики. Затримання відбулось в обумовленому для сторін місці після отримання хабара. Кошти були знайдені у власному автомобілі адвоката. За злочин, який доводять адвокату, загрожує від 5 до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

– Адвокат вимагав 15 тисяч доларів США від свідка у кримінальному провадженні, відкритому за статтею 307 Кримінального кодексу України, фігурантом якого був його підзахисний, — повідомили у прес-службі СБУ. — У випадку відмови сплачувати кошти, зловмисник погрожував через «зв’язки» серед суддівського корпусу змінити процесуальний статус чоловіка на підозрюваного у цій справі. Співробітники спецслужби затримали адвоката під час отримання всієї суми хабара. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Втім, ця новина серед користувачів соцмереж викликала неабиякий резонанс. Більшість вказували на те, що адвокат не є посадовою особою і кошти витримує як винагороду за свою роботу. Тим паче, якщо перед цим клієнт із захисником підписали договір. Як кажуть колеги затриманого, в цій справі він міг бути хіба що посередником. Але чому тоді не йдеться про особу, якій він повинен був дати кругленьку суму? В такому разі мова йде вже про шахрайство або ж підбурювання до дачі хабара. Тут все залежить від показів особи, яка давала кошти.

А вже 12 січня у Вінницькому міському суді обирали міру запобіжного заходу для 38-річного Тараса Гука, чий батько, до речі, також є адвокатом. Прокурор просив у служителів Феміди відправити затриманого під варту, наполягала на цілодобовому домашньому арешті. Крім того, сам Тарас Гук розповів, що є інвалідом ІІІ групи, бо має ішемічну хворобу серця. Вдома — малі діти. Втім, слідчий суддя Андрій Михайленко застосував до підозрюваного запобіжний захід у виді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 400 тис. грн. Колеги адвоката того ж дня у «Фейсбуці» розмістили оголошення про збір коштів для Тараса, аби він вийшов на волю.