Згідно рішення Священного Синоду ПЦУ днем шанування нашої ікони визначили 7 вересня.

Історія цієї ікони унікальна. Вона пов’язана з Рожецьким жіночим монастирем, що існував на Вінниччині. На початку XVIII століття у закладі сталася пожежа, під час якої згоріла церква. На попелищі храму черниці знайшли єдину ікону. З того часу вона отримала назву “Врятована із пожежі Божа Матір” або “Рожецька ікона Божої Матері”.

На жаль, після революційних подій 1917 року, коли радянська влада масово знищувала Православ’я, сумна доля спіткала й Рожецьку пустинь. В довоєнний період вона була закрита. Лише під час німецької окупації з 1941 по 1942 роки чернече життя відновилось на короткий термін…

Одного разу ігуменя доручила черниці протерти ікону. Та виконала прохання. Після цього намісниця побачила, що образ залишився брудним. Тоді вона викликала монахиню і вказала її на невиконання послуху. Та відповіла, що  все виконала. Щоб дізнатись в чому річ, вони підійшли до ікони і побачили, як святиня вкрита миром, немовби плаче. Сестри одразу ж відчули, що наближається щось невідворотне і тому вирішили полишити обитель та відправитись у Браїлів”, – йдеться у повідомленні.

Після відходу черниць у монастирі підпільники влаштували засідку. Коли ж приїхали німецькі солдати, то вартовий з дзвіниці почав стріляти. Загарбники втекли, але через певний час повернулися й спалили обитель вщент.

Певний час “Вінницька” ікона Пресвятої Богородиці перебувала у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Вінниці, а в тому році  її передали у  відроджений вінницький жіночий монастир на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці. Тепер цей образ є однією з головних святинь вінницької обителі, перед яким моляться черниці та прочани.

Благовіщенський монастир, де зберігається ікона Вінницької матері Божої

Нагадаємо, у липні 2021 року у Вінниці заснували перший жіночий монастир ПЦУ. Його очолює Ігуменья Єліконида. Заклад назвали у пам’ять про Благовіщенську жіночу обитель, яка існувала у XVII-ХІХ століттях.

Тому поспішайте помолитись до ікони Вінницької Матері Божої і попросити звільнення України від окупанта, справедливого миру і перемоги України!

Матінко Божа, Царице Небесна, моли Бога за Україні та її народ. Покрий усіх нас своїм ОМОФОРОМ.

Тетяна Квасюк