59-річний покійний родом із Волині. У 2001 році його було засуджено до довічного позбавлення волі за статтею незаконне проведення дослідів над людиною. У колонії на Вінниччині він перебував із 2007 року.

– У цьому році справу Володимира мали переглянути і вирок могли б змінити, — каже активістка Лада Соколова. — Аж тут ми дізнались, що його вже немає в живих. Сталось це 8 січня. Підозрюємо, що засудженого вбили працівники виправної установи в Губнику, не дали можливості скористатись необхідним для нього інгалятором протягом 10 діб. У нього була астма, і працівникам закладу це було відомо! Більш того, напередодні смерті Володимир звертався до своїх близьких з проханням допомогти, йому відправили гроші на ліки.

Рідні та близькі довічника погрожували працівникам колонії перекриттям доріг, приїздом народних обранців та не давали згоду на розтин тіла. Проте згодом погодились це зробити у присутності двох судово-медичних експертів. Одного обирали самі.

Як стало відомо нашому журналісту, причиною смерті чоловіка стала гостра серцево-судинна недостатність, вона цілком могла виникнути через умови довічного ув’язнення. А за даними слідчих, ліки Володимир Кошуба отримував за два дні до того, як його не стало. Більш того, співробітники виправної установи додають, що не впливають на зміну вироку, тому те, що їх звинувачують у доведенні до смерті, заперечують.

– Засудженого помітили вже без свідомості. Кинулись надавати першу допомогу. На підмогу приїхали медики із Ладижина, проте об 11.55 констатували смерть, — повідомили у прес-службі міністра юстиції України.

Рідні засудженого та активісти кажуть, що днями мають отримати висновки судово-медичної експертизи, і після того продовжать власне розслідування. Ми слідкуватимемо за розвитком подій.