Посудіть самі: вже далеко не вперше Новий рік ми зустрічаємо без снігу, а посеред травня він може випасти… Що діється з цьогорічною зимою – ви бачите й самі. Так недалеко і до того, що про тріскучі хрещенські морози дітям хіба що розповідатимемо, а вони сприйматимуть це як надуману оповідку. Ну, так, ніби у відомій казці «Дванадцять місяців», де брати-місяці місцями мінялися. Чудасія та й годі!

У минулих номерах ми писали про те, що на Вінниччині посеред зими зацвіли троянди, сакури, підсніжники, мати-й-мачуха. Із вуликів на Ямпільщині повилітали бджоли. А у Хмільнику продають свіжі гриби. Щоправда, на Різдво ними вже одна родина отруїлась і тепер знаходиться в лікарні. Наші читачі продовжують розповідати про ще більш аномальні явища – січневі врожаї.

– Вийшла 8 січня на город і очам не повірила – там зелень. Наскубла петрушки, зеленої цибульки та щавлю. Буде на борщик, — каже наша читачка Ніна. — Дивлюсь далі — ще редька вродила. Сорт називається Маргеланська. Розміром як два курячих яєчка. Грамів на 150-170. Я не стала виривати восени, вона була як горіх розміром. А вона велика виросла. І капуста, яку з осені для зайців лишала, в качан крутиться. І це не в мене однієї так. Сусід зібрав другий урожай брюссельської капусти, броколі – 700 грамів. А в доньки горошок зійшов, який з того року не показувався. І барбарис листочки викинув, і алича…

А ось в Андрія Скакодуба із Ладижина родина тепер цілий рік їсть петрушку та селеру.

– Схоже, що на Вінниччині не січень, а березень. На вулиці бджоли, літають навіть метелики. Днями помітив зелену суницю, огіркову траву, просвірник та нагідки. І часник із цибулею пішли. Тому щодня ласуємо салатами. Смачно та корисно. Таких аномалій чимало. Світ змінюється набагато швидше під впливом людини, ніж ми собі думали. В квітні минулого року випав сніг. Вінниччина перетворюється на Херсонську область. Науковці кажуть, що це через теплу течію Гольфстрім, на яку, в свою чергу, впливає людина.

А який врожай взимку ви зібрали на своєму городі? Діліться своїми історіями та фото із нашими журналістами або ж надсилайте свої листи до редакції.