Про це заявив президент Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання “Європейської правди” після переговорів з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Глава держави наголосив, що “закриття неба” від ракетних атак стало би ключовим фактором гарантування безпеки в Україні, і він розраховує на виконання своїх зобов’язань двома державами-партнерами – США та Німеччиною.

“ППО та ПРО – це для нас пріоритет. Ми почали розмови, і є позитивний результат щодо постачання (американсько-норвезької системи) NASAMS та (німецької) IRIS-T. Від Німеччини ми очікуємо декілька систем, поки що не отримали жодної. Так само як і від США. Але, тим не менш, це частково закриває питання дефіциту систем ППО”, – заявив він.

Утім, переговори України не вичерпуються лише цими двома партнерами, додав Зеленський: “Окрім цього, ми налаштовані працювати ще із Францією, із Італією. Я також налаштований і поки не отримав позитивної реакції від Ізраїля”.

Президент не розраховує на подальше розширення кола можливих постачальників таких систем.

“Держав, які спроможні нам з вами гарантувати закриття неба з точки зору ППО, не так багато. Тому навколо цих п’яти держав і треба вирішувати це питання”, – заявив він.

Андрій Власенко