РФ відправила на війну в Україну 10 000 зеків, 90% з них ліквідовані ЗСУ – журналісти РФ.

Тих, хто вижив направляють у колонії “Л/ДНР”. На Уралі та Сибірі росіяни можуть назбирати ще 70 000 зеків.

РФ відправила на війну в Україну 10 000 зеків, 90% з них ліквідовані ЗСУ – журналісти РФ

Такі дані озвучила голова російського Фонду “Русь сідящая” Ольга Романова у розслідуванні російських журналістів, які ведуть мовлення з Вільнюсу (Литва).

“Наприкінці минулого тижня ми говорили про те, що завербували близько семи тисяч ув’язнених. Те, що ми побачили на вихідних – це “дев’ятий вал”! Я думаю, що їхня кількість наразі наближається  до десяти тисяч. Йде вербування повсюдно. Як тільки вони підуть східніше – на Урал та Сибір, вони зможуть набрати й 50 000, й 70 000 ув‘язнених скільки завгодно”, – Романова.

Також, журналісти РФ повідомили, що російські зеки на війні в Україні частіше займаються розмінуванням або штурмують на передовій українські рубежі.

Шестеро членів Ради з прав людини при президентові РФ попросили генпрокурора Росії Ігоря Краснова роз’яснити, на якій підставі ув’язнені з невідбутими термінами направляються на війну в Україну.

Джерело: звернення правозахисників, опубліковане на сайті Правозахисної ради Санкт-Петербурга в неділю

Деталі: У тексті йдеться про те, що широко поширилася інформація про відправлення для участі в так званій “спецоперації” тисяч ув’язнених по всій Росії з невідбутими термінами, в тому числі за тяжкі злочини. Зокрема, про це йшлося в ефірі телеканалу “Россия-1” 7 серпня.

Правозахисники підкреслюють, що звільнити ув’язненого, який не відбув термін ув’язнення, можливо з таких підстав: помилування указом президента РФ, амністія постановою Державної Думи та умовно-дострокове звільнення за рішенням суду.

“У зв’язку з вищевикладеним просимо Вас роз’яснити, на якій підставі звільняються від відбуття ув’язнення зазначені особи, якщо ця інформація відповідає дійсності?”

Звернення підписали члени Ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Олександр Верховський, Наталія Євдокимова, Ігор Каляпін, Єва Меркачева, Володимир Ряховський і Микола Сванідзе.

4 липня російські ЗМІ повідомили, що в колоніях Санкт-Петербурга ув’язнених почали вербувати в “добровольці” для поїздки на війну в Україні у складі ПВК “Вагнера”.

20 липня повідомлялося, що ПВК “Вагнера” проводила набір на службу серед російських в’язнів у півтора десятках колоній Росії.

Пізніше з’явилася інформація, що майже всі ув’язнені двох російських колоній, завербовані ПВК “Вагнера” на війну в Україні, загинули.

14 вересня в мережі з’явилося відео, на якому наближений до Путіна олігарх Євген Пригожин, що також організував так зване ПВК “Вагнер”, особисто закликає російських в’язнів воювати в Україні.

15 вересня Пригожин, коментуючи повідомлення про вербування ув’язнених для участі у війні в Україні, запропонував незгодних із таким вербуванням відправити на війну своїх дітей. “Або ПВК і зеки, або ваші діти”, – заявив він.

«Тих, хто був важко поранений, ми знаємо таких людей, яким відірвало руки й ноги, вони лікувалися, а потім вони зникають. Вони не потрапляють назад у свої колонії й додому  не потрапляють. Вони зникають просто. Я сильно підозрюю, що їх відправляють у колонії “ДНР”, “ЛНР” – до ОРДЛО. Адже там немає зв‘язку, там ми їх не побачимо”, – зазначила Романова,

За даними журналістів, вербуванням російських зеків займається ПВК “Вагнер”: обіцяють заробітну плату у 100 тис. руб ($ 500) на місяць, така сама сума премії, а у разі смерті – 5 млн руб ($ 25 000).

Андрій Власенко