Про це він заявив в інтерв’ю CBS 60 Minutes.

У відповідь на питання, чи будуть сили США захищати демократично керований острів, на який претендує Китай, Байден відповів: “Так, якщо насправді стався безпрецедентний напад”.

На прохання пояснити, чи він мав на увазі, що на відміну від України, сили США – американські чоловіки та жінки – захищатимуть Тайвань у разі китайського вторгнення, Байден відповів: “Так”.

На прохання прокоментувати речник Білого дому сказав, що політика США щодо Тайваню не змінилася.

“Президент говорив про це раніше, в тому числі в Токіо на початку цього року. Тоді він також чітко дав зрозуміти, що наша політика щодо Тайваню не змінилася. Це залишається правдою”, – сказав речник.

Міністерство закордонних справ Тайваню висловило подяку Байдену за його підтвердження “надійної прихильності уряду США щодо безпеки Тайваню”.

Інтерв’ю CBS з Байденом було проведено минулого тижня. Президент США перебуває у Британії на похоронах королеви Єлизавети в понеділок.

Заява Байдена напевно розлютить Пекін, який був сильно невдоволений візитом до Тайваню спікера Палати представників США Ненсі Пелосі в серпні.

Нагадаємо, Європейський парламент рішуче засудив нещодавні агресивні військові навчання Китаю в Тайванській протоці, закликавши до зміцнення відносин ЄС із Тайбеєм.

Андрій Власенко