Із початку своєї каденції нова обласна рада збільшила свій апарат на 40 осіб. Так, депутатів у сесійній залі 84, а тих, хто їм допомагає та організовує сесії — 95! Тоді ж Вінницька облрада стала чи не єдиною в Україні, яка ввела чотирьох заступників голови. Сьогодні на цих посадах: Володимир Кістіон — перший заступник і ще три заступники — Ігор Івасюк, Анатолій Ткач, Дмитро Чаленко.

Ось як після першої ж сесії прокоментував роздуті штати облради голова Вінницької ОДА Сергій Борзов:

– У Харківській, Львівській, Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській областях, де виборців більше, ніж у нас, по два заступники. Чотири – тільки у Вінницькій облраді. Досить недешеве ноу-хау, бо це не просто кабінети, це ще додатковий штат помічників, службове авто і, відповідно, всі фінансові витрати.

Депутат від «Слуги народу» Євген Шаповалов порівняв, у скільки обійдеться утримання керівництва та скільки можна купити кисневих концентраторів, якщо не платити щомісячні премії та надбавки. Математика така: загальні витрати на керівництво облради на рік – близько 3,1 млн грн. Без премій і надбавок – 828 тисяч. Тобто різниця – 2, 3 мільйона. Ціна кисневого концентратора на 5 літрів – 40 тис. грн., на 10 л – 50 тисяч. До речі,  нову структуру та штатну чисельність – 95 працівників в апараті та 4 заступники голови – «Слуги народу» не підтримали.

Дещо скоротити чисельність апарату керівництво змусила війна і нове законодавство про економію на утриманні чиновників. Тому днями голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий підготував до сесії проєкт рішення, яким передбачено змінити структуру обласної ради та з 1 жовтня скоротити кількість штатних посад.

Якщо до 1 вересня в облраді та її виконавчому апараті числилося 95 штатних посад, то з 1 жовтня планують залишити 75.

На сайті облради вказано, що передбачається скорочення 5 радників голови обласної ради та заступників начальників секторів і управлінь.

А замість відділу забезпечення діяльності керівництва обласної ради з 1 жовтня створять управління з питань підготовки сесій обласної ради та загальних питань і відділ з питань запобігання та виявлення корупції замість управління з такою ж назвою.

– Нарешті у Вінницькій обласній раді депутатів буде більше, ніж тих, хто її обслуговує! — коментує депутат Євген Шаповалов.

– А хто відповість за «роздуті» штати апарату? — запитує депутатка Людмила Щербаківська.

– Кого ж скоротять? Певно, техперсонал, бо решта там всі як не родичі, то пов’язані між собою усякими схемами? — вважає Ігор Дзюбенко.

Публікація про скорочення штату на офіційній сторінці голови у ФБ зібрала багато відгуків та коментарів, на жаль, її швидко видалили…

А що ви думаєте про чисельність чиновників в обласній, міській та районних радах?

Каріна МАЄВСЬКА