Новий ТРЦ, будівництво якого анонсовано перед центральним входом до Центрального ринку, викликає хвилю обговорень як серед звичайних вінничан, так і серед підприємців Вінниці. На «гарячу лінію» редакції звертаються сотні власників торгових «ракушок», постійні покупці та небайдужі вінничани.

Наші журналісти зібрали їхні думки і судження.

Замість пам’ятника Леонтовичу і тисяч троянд — новий ТЦ

Колись вінничанам обіцяли в центрі, на площі біля «Укртелекому», збудувати гарний пам’ятник Леонтовичу. Зрештою, там виріс торговий центр. Забудували сквери офісними центрами, площі — торгово-розважальними комплексами. Особистий про­стір вінничан звужується, автівок стає більше, паркуватись ніде. Величезні затори на  дорогах все більше ускладнюють рух. Другорядні вулиці чи майбутні проїзди перекриті або вже забудовані. Вінниця перестає бути комфортною для життя. Замість майданів, парковок, скверів будуються нові монстри – торгівельні центри.

Так, будівництво — це надприбутковий бізнес. А особливо у центрі міста і в людних місцях. Але зачекайте, чому хтось один має наживатися на комунальному майні? Чому наша спільна муніципальна земля має збагачувати окремі персоналії, які під солодкими гаслами проскочили у керівні крісла, а зараз оббирають вінничан?

До речі, а чому земля під ТЦ не виставлялася на аукціон? Чому у Вінниці взагалі не в пошані земельні аукціони? Зараз вінничанам хочуть вперти ще один торгівельний центр на Центральному ринку. Мовляв, буде сучасний і новий фасад. Але ж не кажуть, що знову місто позбавляється великої ділянки землі в центрі. Що тут можна було б зробити красивий майдан із газонами, клумбами з обіцяними тисячами троянд, деревами, яких через ці новобудови вирізають сотнями. Зрештою, що знову особистий про­стір городян звузиться на користь кількох осіб. І, зрештою, дійсно це знищить ринок. Бо перетягнуть до себе зговірливіших підприємців. Тих, що можуть заплатити більшу оренду чи викупити площу під торгове місце. А що робити решті підприємців, яких вже вдруге зганяють з прибитих точок? Вже мовчу про ті незручності, що виникнуть під час будівництва. І це на головній артерії, що веде до залізничного вокзалу та двох великих ринків. Цей торгцентр Вінниці вже не потрібен. Їх і так набудували стільки, що людей-покупців уже не вистачає на всі. Для чого ще один із цими скандалами та схемами, від яких громада міста нічого не виграє?!

Василь Бондар

То хто будує ТРЦ на ринку?

У бізнес-колах називають конкретні імена, хто і під кого видав дозволи на будівництво ТЦ і хто насправді має види на нову торговельну забудову. Кажуть, що через це будівництво навіть пробігла чорна кішка між новими представниками влади і попередніми.

Усе почалося ще минулого року, коли у ВМР презентували повернення трамвайної колії на проспект Коцюбинського та будівництво нової сучасної зупинки трамвая та тролейбуса біля входу в Центральний ринок.

Оперують конкретними даними й громадські активісти. Ось зокрема, що повідомляють активісти ГО «Автомайдан «Вінниччини»:

– Дві земельні ділянки перед Центральним ринком за кадастровими номерами 0510100000: 03:002:0155 та 0510100000: 03:002:0156 раніше належали ТОВ «Вітеком», що, в свою чергу, належала дружині мера Наталії Моргуновій. «Вітеком» володіла землею перед ринком з 2015 року до травня 2021 року. Там знаходилась платна стоянка.

ТОВ «АВМ Агроінвест», яка будуватиме черговий торговий центр перед Центральним ринком, створена у квітні 2021 року. Її засновниками, відповідно до даних аналітичної системи Youcontrol, є дві фізичні особи — Людмила Варганова і Микола Цендра.

Микола Цендра є директором кількох підприємств. Серед них і підприємство «Вінсервісбуд», яке зареєстроване за адресою: Липовецька, 6а (ТЦ «Віват»). Бенефіціаром підприємства є Юрій Совісімов, який разом з Володимиром Куликовим є засновниками ТОВ «КВС груп». Тим самим Володимиром Куликовим, який став директором фірми «Вітеком», якою володіла дружина мера Моргунова і в чиїй власності знаходилась земля біля Центрального ринку, — таку інформацію публікують розслідувачі на deputaty.in.ua.

Запитання підприємців ринку та покупців редакція адресувала до представників забудовника. І ось що вони повідомили:

– Комерційний центр не буде мати єдиного власника, кожен бажаючий зможе придбати комерційну площу, тому всі орен­дні плати, їх вартість або яка торгівля там здійснюватиметься будуть вирішувати власники комерційної площі, які її придбають. Все вирішуватимуть кожен власник окремо. Хочу зазначити, що більшість, хто зараз цікавиться нерухомістю, це діючі підприємці, які здійснюють торгівлю на Центральному ринку.

Жодних знесень «ракушок» чи обмежень до входу у «М’ясний павільйон» Центрального ринку не буде і не планувалось. Навпаки, він стане ще комфортнішим, і відвідувачі безперешкодно зможуть заходити, як-то кажуть, «всередину» Центрального ринку. Під час проєктування це було враховано, адже ми зацікавлені, щоб дана комерційна нерухо­мість була придбана інвесторами і в майбутньому приносила дохід для своїх власників. Забудова центрального проходу значно б зменшила потік відвідувачів, тому жодної забудови  не буде. Щодо паркінгу, то майже без змін він буде перенесений під землю, на таку ж кількість автомобілів, як і був надземний паркінг. Більше того, він виконуватиме функцію укриття у разі ракетних загроз або інших надзвичайних ситуацій.

Ми вважаємо, що нове будівництво – це гармонійне доповнення Центрального ринку, його покращена версія, тому ні про яку конкуренцію й мови не може бути, навпаки, за нашими підрахунками, кількість відвідувачів Центрального ринку має збільшитись, адже збільшиться пропозиція послуг і товарів, які будуть представлені на оновленому Центральному ринку…

Каріна МАЄВСЬКА