Майже 30 років, як у селі Голубечому, що поблизу райцентру Крижополя на Вінниччині, збудували нову 2-поверхову школу. Але жодна з влад так і не довела цю життєво необхідну будову до завершення. Цього не сталося навіть на початку 2000-х років, коли у їхній район прийшли солідні інвестори-орендарі земель «Промінь», що належить родині Президента України, та «Кряж» — сім’ї екс-губернатора-регіонала Мовчана, уродженця цього району. І, більше того, саме при керівництві Мовчана продали школу в Голубечому! Відтак десятки років понад 60 дітей молодших і середніх класів змушені тіснитися у старій школі, а більше 70 учнів двічі на день добираються у Крижопіль.

Шкільний автобус є, але він забирає дітей з кількох сіл. Щоб вранці встигнути на нього, треба дитині вставати вдосвіта, а зі школи — чекати допізна, доки в усіх класах не закінчаться уроки. І замість навчання школярі затрачають час тільки на добирання та чекання транспорту. Через простуди часто хворіють.

Довгі роки з громадою села добивався відкриття нової школи колишній кореспондент «Радіо «Свобода» Анатолій Мішановський. Писали навіть до Президента України, який добре знає цей район. Але справу з місця зрушити так і не вдалося. Поки громада добивалася виділення коштів на завершення будівництва довгобуду-школи, то її цегляну коробку продали.

– Якщо хтось вважає, що ми живемо за 5-7 км від райцентру і дуже просто доїхати школярам у Крижопіль, то нехай спробує щодня проголосувати на трасі. Часто автобуси не стають, бо переповнені, то ми переконані, що навчатися у школі в рідному селі набагато безпечніше і бути завжди під наглядом батьків.

І навіть тепер, коли школа виставлена на продаж, громада не втрачає надії повернути будівлі її призначення – навчання дітей. Адже село розвивається, багато молоді залишається жити вдома, і діток в селі з кожним роком народжується все більше. То невже вони не мають права навчатися у просторій школі рідного села? В цьому ж приміщенні міг би розміщуватися дитсадок, а не розділятися по різних пристосованих для цього приміщеннях, як зараз, та гуртки. Громада з цього питання знову планує звертатися до Президента країни.

Коментар сільського голови Олега Коваля:

– Погоджуюсь, що школа у Голубечому дуже потрібна громаді, бо в нашому селі багато молодих сімей та учнів. Розрахована вона на 162 учнівських місця. Я, прийшовши на посаду керівника села, кілька років добивався відповіді на це питання. Писав навіть у Генеральну прокуратуру та до Прем’єр-міністра. Питання вдалося зрушити з місця. Було рішення Апеляційного суду м.Вінниці про визнання купівлі-продажу приміщення недійсним, і щоб право власності визнати за Голубецькою сільрадою. Однак рішення обласної Феміди скасував Київський адмінсуд. Ми подали касацію у Вищий спеціалізований суд Києва. На даний час триває оформлення земельної ділянки. Приміщення під квартири ще не передано. Питання дуже складне і болюче для нашого села.

У селі розповідають, що школу-недобуд купили всього за 80 тис. грн., щоб продати на будматеріали. Однак потім власник вирішив переобладнати недобуд під квартирний будинок і виставити на продаж. На сьогодні триває чиновницька плутанина, а громада не полишає надії на нову школу у своєму селі.