У подружжя вінничан Надіки Стадник-Федоренко та її чоловіка Євгена на Новий рік згоріла хата, що по вулиці Коріатовичів. Подружжя, яке виховує 2-річного синочка Павлика, залишилось без даху над головою. А після того їх ще й пограбували. Навіщо злодію це було потрібно — важко уявити. Проте родина оптимізму не втрачає. У їхніх планах — відбудувати дім та відкрити там галерею-музей української писанки, яка прославить наше місто на весь світ. Про це нашому виданню розповіло подружжя, вони сподіваються на підтримку небайдужих.

– У будинку ми прожили лише чотири роки. На другому поверсі була розташована майстерня писанки, у якій творила моя дружина Надіка. Вона родом із Коломиї, бабуся, мама та сестра коханої — також відомі писанкарки, — каже Євген. — Їхні роботи та Надіки представлені у Музеї писанки в Коломиї, є в колекціях колишніх Президентів України, їх замовляють зі всього світу і вони беруть участь у різноманітних виставках. Писанки розписуються за старовинною методикою — випалюються, а потім розписуються воском. Кожен символ несе в собі щось позитивне. А якщо вони ще й освячені — то це обереги.

31 грудня вранці родина вінничан готувались до святкування Нового року. Аж раптом відчули запах диму, вогонь охопив третій поверх будинку. Попередня причина — коротке замикання.

– Ми мерщій кинулись на другий поверх, де спав Павлик. Винесли його на вулицю, а там вже його забрала до себе родина священика, що живе по сусідству. Пожежники приїхали швидко, але дім згорів буквально за десять хвилин. Ми в чому були, в тому вибігли. Із собою прихопили лише кошти, документи і дві писанки. Слава Богу, що живі та здорові залишились. Бо якби вогонь охопив дім вночі, то навряд чи живими залишились… Та коли наступного дня прийшли до згарища, очам не повірили. Думали, що всі роботи дружини згоріли… Але сталось справжнє диво, бо всі писанки, які створила Надіка, вціліли, — додає чоловік. — Серед них — наші іменні та освячені, витравлені, покутські, подільські… На них жодних ознак того, що була пожежа. Цілими залишились й ікони. Впевнені, що майстерня — це найбільш намолене місце у будинку, тому Бог і врятував її… Це знак, що потрібно щось зробити тут корисне нам та людям.

Нині Надіка та Євген активно займаються прибиранням будинку та невдовзі планують взятись за ремонт.

– Раз сталась пожежа, значить, щось було неправильно, не в тому напрямку ми рухались. Днями їздили до родини в Коломию, і на сімейній раді вирішили на місці згорілого будинку відкрити арт-галерею української народної писанки, де будуть виставлені роботи не лише нашої родини, а й інших умільців. Вироби можна буде і придбати, – вважає подружжя. — На першому поверсі буде кав’ярня, де всі охочі зможуть поспілкуватись на будь-які теми за філіжанкою ароматного напою. Хочеться, щоб до нас приводили діток, будемо проводити майстер-класи. Впевнені, що Вінниця завдяки арт-галереї стане ще більш привабливою для туристів, а ми прославлятимемо наші традиції по всьому світу. Будемо вдячні за допомогу від всіх небайдужих.

Додамо, що минулого року Євген Федоренко та його дружина Надіка взяли участь в проекті «Міняю жінку». Вони захотіли навчитись відпочивати, додати емоцій та «перчинки» у власні стосунки. В рамках проекту вiнничанка потрапила у сiм’ю з Києва, де була змушена спробувати хобі мами-киянки, яка обожнює співати та знімати відео. Тому наша Надія каталась на конях, виконала роль спокусниці в пікантному кліпі пiд aвторську пiсню мaми зa обмiном – Aлли, з новим тaтом — фотомоделлю Вaсилем. За словами родини, проект пішов їм на користь, тому ні на секунду не пожалкували, що взяли у ньому участь.

Для тих, хто хоче допомогти погорільцям. Номер карти Приватбанк 4149 6258 1447 3060 — Федоренко Євген.

Фото Сергія Хіміча