Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило:  “На півдні України знову атака дронів-камікадзе “Shahed-136″…. Протягом години – з 21.30 по 22.30 16 жовтня воїнами Повітряних Сил знищено 9 дронів-камікадзе “Shahed-136”.

Війна в Україні доволі яскраво показала, що саме в  галузі виробництва безпілотників  у Кремля відчутні пробіли. А якщо враховувати, що українські ЗСУ досить вдало використовують у війні турецькі “Байрактари” та “Лелеки”, “ПД-2” і “Фурії”, то Москві було над чим задуматись.

Власне, Росія була б не проти і навіть намагалась промацати ґрунт на предмет постачання турецьких “пташок”. Але їхній виробник чітко проартикулював, що у цій війні підтримує Україну.

З огляду на те, що західні виробники БПЛА теж не горять бажанням допомагати Росії, вона мусила звернутись до тих, кого вважає своїми партнерами. Передусім до Ірану.

За інформацією “The New York Times”, Москва могла отримати від Тегерана 300 безпілотників.

Як повідомив Зеленський,  плануються поставки ще декількох тисяч. Як і  балістичних ракет.

За словами речника командування Повітряних сил, росіяни використовують Shahed-136 для атак на тилові позиції, артилеристські установки та іншу броньовану техніку.

Розповсюджене переконання, що його використовують виключно “роєм”, тобто групою, яку важко перебити, однак Ігнат підкреслює, що тактика застосування цих дронів в Україні доволі різноманітна.

“Вони пробували як масованими атаками, так і по двоє, так і в одиничних атаках. Залежить від поставлених завдань”, – зазначає Ігнат.

Якщо вірити заявленим характеристикам, то цей БПЛА може летіти і вражати на дальність до 1000 км на висоті до 4 км, а також може перебувати в повітрі до 12 годин. Щоправда, експерти критично ставляться до таких даних. Більш того, за інформацією американської розвідки, навіть росіяни не були вдоволені заявленими параметрами.

Що точно відповідає дійсності, то це вага дрона, яка складає 200 кг з бойовою частиною маси 40-50 кг.

По суті, його головне завдання – долетіти до запланованої цілі та вразити її, наче ракета. Звідси й така характеристика як “камікадзе”.

Андрій Власенко