У День захисників і захисниць України Президент вручив ордени «Золота Зірка», відзнаки «Хрест бойових заслуг» і присвоїв почесні найменування військовим частинам.

Найвищу державну нагороду отримав командувач Повітряних сил Збройних cил України генерал-лейтенант Микола Олещук, який організував ефективну протиповітряну оборону Києва, Одеси, Львова, Дніпра тощо. Завдяки рішенням генерал-лейтенанта вдалося вивести з-під удару літаки бригад тактичної та транспортної авіації, провести успішне застосування авіації, зенітних ракетних військ та не допущено панування ворожих літаків у повітрі.

10 жовтня 2022 року, під час масованого ракетного удару з боку Росії, його підрозділи у взаємодії з підрозділами ППО Сухопутних військ знищили 1 літак Су-25, 45 ракет різного типу, 22 дрони-камікадзе типу Shahed-136. 11 жовтня було знищено вісім таких дронів-камікадзе, 20 крилатих ракет і три БпЛА.

Відзначений орденом «Золота Зірка» снайпер НГУ старший сержант  Дмитро Фінашин

Наприкінці травня в районі населеного пункту Яковлівка на Донеччині під час жорсткого бою старший сержант зумів виявити та знищити двох ворожих снайперів, чим дав побратимам змогу безпечно змінити позицію для корегування артилерії.

Під час мінометного обстрілу він дістав багатоуламковий перелом верхньої третини лівого плеча. Дмитро Фінашин зміг самостійно зупинити кровотечу та залишився на вогневій позиції, щоб прикривати відхід побратимів. Від поранень він втратив свідомість, а прийшовши до тями, побачив, що залишився один. Попри велику втрату крові та біль старший сержант майже через дві доби зміг самостійно дістатися до підрозділу ЗСУ, де йому було надано медичну допомогу. Через важке поранення Дмитро Фінашин втратив ліву руку.

Серед нагороджених також Сергій Побережець — підполковник Збройних сил України

Підполковник ЗСУ Сергій Побережець

Він також отримав орден «Золота Зірка» та звання Героя України! Нагороду вручив Президент Володимир Зеленський.

Сергій Петрович керує роботою зенітного ракетного дивізіону — забезпечує прикриття важливих військових та інфраструктурних об’єктів держави. Під його командуванням у квітні 2022 року було відновлено ракетну техніку зенітного ракетного дивізіону, який знищує ворожі повітряні цілі.

Його підрозділ забезпечує повітряну безпеку столиці.

Президент вручив бойові прапори та прапори з почесними найменуваннями військовим частинам, серед яких Вінницька 120 окрема бригада територіальної оборони Сил територіальної оборони ЗСУ.

Людмила Поліщук