Синод благословив загальноцерковне шанування чудотворної ікони Божої Матері «Іверська-Мирненська (Мироточива)», яка перебуває у Вінницько-Барській єпархії, визначивши днем її шанування 26 жовтня (13 жовтня ст.ст.).

Історія цієї ікони унікальна. Її привіз з Афону один віруючий чоловік Йосип.

Монреальська Іверська ікона була написана на Афоні в 1981 році грецьким ченцем з оригіналу ікони Богоматері Вратарниці  (прототип).

У 1982 році цю ікону привіз з Афону в Монреаль Йосип Муньос Кортес.

Спочатку монах не хотів давати йому намальовану ікону, на яку той запав.

Але після палкої молитви ігумен сам приніс ікону паломнику.

Одного разу чоловік прокинувся від благодатного запаху. З подивом побачив, що ікона мироточила.

Незабаром мироточива ікона була віднесена на подвір’ї Руської Православної Церкви в Монреалі і показана митрополиту Віталію. Владика одразу ж обтер ватою насухо всю ікону і обгородив її по всіх приміщеннях триповерхового подвір’я. Коли він повернувся в церкву, то ікона була знову покрита світом, яке текло по його руках. Владика вклонився іконі і сказав, що відбувається велике чудо. З тих пір ікона Божої Матері постійно мироточила, за винятком Пристрасних тижнів.

Чудово, що миро закінчується головним чином з рук Богоматері і Спасителя, а також від зірки, що знаходиться на правому плечі Пречистої, в той час як зворотна сторона ікони завжди суха.

Присутність мироточивої ікони з її пахучим миром поширює особливу благодать. Крім того, ікона несе зцілення душ і тілес.

Відомі багато випадків повернення людей до храму, сповіді, причастя. Так, одна бідна жінка, дізнавшись про смерть свого сина, готувалася позбавити себе життя, але, зворушена до глибини душі при вигляді чудотворної ікони, розкаялася у своєму жахливому намір і негайно сповідалась.

Ікона мироточила 15 років. В ніч з 30 на 31 жовтня 1997 року зберігач ікони Йосип Муньос Кортес був по-звірячому вбитий в Афінах, а Чудотворна Іверська безслідно зникла…

Її список є на Вінниччині. Де і чи мироточить ікона у нас? Чому її викрадали і у Вінниці?

Хто і чому полює за нею?

Детальніше про це читайте в газеті «33-й канал».

Андрій Власенко