У нинішні Різдвяно-Новорічні свята, які тривають до Стрітення Господнього, привітати і подарувати колядки колективу Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України прийшли митрополит Вінницький і Барський Симеон, священики Вінницької єпархії УПЦ та матушки. Гостей зустрічав у вестибюлі установи особисто начальник управління генерал Василь Дремлюга. Урочистості проходили безпосередньо в актовій залі установи, де була присутня адміністрація закладу.

Спочатку духовенство відслужило молебінь, де молилися за здоров’я усіх працюючих і тих, хто відбуває тут покарання. Опісля митрополит в архіпастирській проповіді розповів про традиції святкування Різдва Христового, яке в більшості європейських країн набуває мирського значення, ця подія підміняється спрощеним словом “Різдво”. Так пишуть навіть на святкових листівках.

– Нам вдалося побувати в багатьох країнах Європи, і запевняю, що ніде настільки яскраво, з давніми традиціями і обрядами не святкують Різдво Христове, як в Україні, – сказав владика. – У цьому році ми вже зустріли символічні “три празники”, які приходять у гості з народженням Сина Божого, і тут дуже важливо бачити своє життя у Бозі і з Богом. Пригадую, як у моєму рідному селі на Хмельниччині завжди завершують колядки та щедрівки словами: щоб були багаті, як земля і здорові, як Йорданська вода! У нинішні святкові дні прийнято бажати один одному усіх земних і духовних благ, то робіть це не від себе, а від Господа.

Тож, зичачи присутнім від Господа усіх щедрот на прийдешній рік, владика окропив присутніх святою водою. А потім гості подарували майже два десятки різножанрових колядок, які виконували професійними голосами. Колориту звучання колядок, мов ангельського радісного співу, надавав мелодійний передзвін дзвоника, яким дзвонив особисто митрополит Симеон. Присутнім було приємно зі знайомими словами колядок “Нова радість стала”, “Ти Ісус, мале дитя”, “Щедрий вечір тобі, пане господарю” повертатися подумки у своє дитинство, коли й самі колядували від хати до хати.

Найзворушливішою колядкою була “Добрий вечір, щедрий вечір, добрим людям на здоров‘я”, яку духовенство і присутні виконували разом стоячи.

Митрополит Симеон сказав, що з колядками вони щодня – від Різдва Христового – вітають різні колективи Вінниччини.

Василь Дремлюга подякував колядникам і з нагоди свят подарував від свого колективу сувенір – великий корабель ручної роботи його підопічних.

До речі, Вінницька тюрма об’єднує виправні заклади трьох областей – Вінницької, Хмельницької і Чернівецької. І при Вінницькій установі виконання покарань №1 є церква, де священики духовно підтримують ув’язнених і допомагають молитвою, пам’яттю про Бога не повертатися більше на шлях злочинів і не порушувати заповіді Божі.

 

Фото автора