– Уже другий рік слідство не може знайти винних у тому дерибані, який відбувся у Вороновиці. Люди тут з власної кишені провели водогони не лише до своїх осель, але й по вулиці. А селищна рада приписала всі «заслуги» собі, — обурюються активісти з Вороновиці, які звернулися до редакції. І розповідають, як це було:

– На кожній вулиці був так званий «смотрящій» — той, хто організовував, збирав кошти. Для цих осіб вода велася безкоштовно. Плюс ще певні вигоди були. На дві-три вулиці обиралася одна людина. Підрядника обирав голова. Він зробив об’їзд, знайшов організаторів, переговорив з ними, і все закрутилося. Лише по вулиці Бурти був створений кооператив. А на інших люди здавали гроші в руки організаторам. І коли жителі вулиці Благодатної запитали про чеки, договори, то їм закривали рота.


Підрядником була немирівська фірма. Хоча згодом з’являлися субпідрядники і навіть змінювалися підрядні організації. Договори з людьми не укладалися. «Смотрящі» брали готівкою гроші і кидали їх на якісь рахунки. Чиї — не відомо. Хто дуже обурювався і не хотів здавати кеш, їм давали номер рахунку, але який платіж і на кого, там не вказувалося.

У Великих Крушлинцях, коли вели водогін, то у людей чомусь і договори на руках, і чеки. У договорах прописані форс-мажорні обставини і умови гарантії. Вказана й сума авансового збору. А у Вороновиці спочатку сказали 7 тисяч, потім 10, а потім 12 тисяч, або воду не підключать. Був справжній терор. А зараз, коли постійні прориви води через погану якість труб, ні в кого й спитати. Ті, хто гроші збирав, ніяких претензій і слухати не хочуть. А якби був договір, то можна було у підрядника вимагати ремонту.

Знаємо, що в обласній раді діє програма «Питна вода», і якби в мешканців були документи і чеки, частину витрат нам би компенсували з бюджету. Але в людей навіть технічного паспорта немає.

Мешканці написали колективне звернення, щоб відповідні органи перевірили, чи ці водогони за рахунок селищної ради велися, чи у спів­фінансуванні?

Зараз водогони, які по факту є майном громади, бо фінансували їх мешканці селища, взяло на обслуговування комунальне підприємство «Надія». Обіцяли, що по 100 кубів зможемо використовувати безкоштовно. Але в результаті, хто 5 кубів встиг використати, хто 10- і всіх поставили на лічильник, щоб платити по 22 грн за куб, — йдеться у зверненні до редакції.

Ось як прокоментував ситуацію селищний голова Олександр Ковінько. Він редакції надав копії рішень селищної ради по питаннях водогону і договори на виконання робіт:

– Усю вичерпну інформацію надав й слідчим органам. Пояснив правоохоронцям і публічно через газету пояснюю: ініціатором проведення водогонів були мешканці громади. Причиною стало різке зменшення води у індивідуальних криницях. Рішення громади оформлені протокольно. Вороновицька селищна рада підтримала ініціативу мешканців громади, здійснивши за рахунок коштів місцевого бюджету видатки на виготовлення проєктно-кошторисної документації на будівництво свердловин, здійснивши геодезію для визначення місць розташування свердловин. А також роботи від виготовлення документації до підключення електрики до свердловин; виготовлення ПКД на будівництво ниток водогонів по селах Вороновиця та Комарів; будівництво 5 нових свердловин та відновлення двох застарілих.

На проведення мереж водогонів мешканці вулиць самі обирали виконавця робіт. Ті роботи, які фінансувала селищна рада, висвітлені на сайті PROZORRO. Як і організаторів мешканці вулиць обирали голосування на зборах.

Загалом на водогони громади з місцевого бюджету протягом 2017-2921 років було виділено майже 8 млн грн. Зараз водогони взяті у комунальну власність. Свердловини, водогони, мережі живлення свердловин передано до КП «Надія», адже Вороновицька селищна рада, згідно з делегованими державою повноваженнями, не може здійснювати обслуговування водогонів, брати кошти за споживання води, робити відповідні аналізи та дозволи на спецводокористування.

Тариф становить — 22,10 грн, обгрунтований відповідними розрахунками, затверджений рішенням №3542 від 24.02.2020 року.

Чи дійсно за фактом проведення водогону у Вороновиці порушено кримінальне провадження проти селищного голови – запитали в облполіції.

– Дійсно, було колективне звернення від мешканців селища Вороновиця. Порушено кримінальне провадження за статтею 191 ч. 2 — «Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем». Триває слідство, проводяться експертизи, щоб з’ясувати, чи співмірні були витрати, — повідомила речниця Заріна Маєвська.

Людмила ПОЛІЩУК