Комісія вже одноголосно проголосувала «за». Рішення за сесією, але важко уявляється, щоб хтось посмів відмінити рішення комісії і прославитись як Тиврівська рада.

– Запеклі опоненти з «комуняків» можуть робити обмін із Толстого на вулицю із більш комфортною назвою для них, – так коментують рішення активісти петиції.

Нагадуємо, що в газеті «33-й канал» та на сайті розгорілась резонанансна дискусія – не всі жителі Толстого хотіли жити на вулиці Бандери.

І ось на сайті Вінницької міськради з’явилось повідомлення, що депутати одноголосно проголосували за петицію, яку надіслали військовослужбовці та жителі міста, вона набрала більше 350 голосів.

Там йдеться про те, щоб вул.  Льва Толстого перейменувати на Степана Бандери.

 

Слід зауважити, що до цього одну із найбільших вулиць м. Вінниці Добролюбова перейменували на вул. Романа Шухевича.

Отож, тепер і у Вінниці все як в людей?

Чи є противники такого перейменування?  І це лише початок… На зміну чекають ще більше сотні топонімів.

Ось що повідомили у ВМР:

– У Вінниці та на приєднаних територіях громади змінити назву мають іще 52 об’єкти.

У топоніміці Вінниці серед інших можуть з’явитися імена Степана Бандери, Леоніда Каденюка, Романа Балаби, Олексія Миргородського. Таке рекомендаційне рішення 8 листопада ухвалила Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки. Щоб рішення вступило в дію, його ще має ухвалити виконком міської ради та депутати під час сесії.

Зокрема, представники Ради підтримали петицію на ім’я міського голови Сергія Моргунова та колективне звернення військовослужбовців ЗСУ щодо зміни назви однієї з вулиць у середмісті на честь Степана Бандери.


- Сьогодні одностайно Рада підтримала рішення про те, щоб вулицю Льва Толстого перейменувати на честь Степана Бандери, – розповідає начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко. – Також у Вінниці може незабаром з’явитися вулиця на вшанування пам’яті нашого земляка генерала Трейка – одного із 9 генералів Української Повстанської Армії, 80-річчя якої ми відзначаємо цьогоріч на державному рівні.

Водночас чимало нових топонімів покликані увіковічити пам’ять про воїнів, котрі загинули за нашу незалежність на фронтах сучасної російсько-української війни.

Андрій Власенко