Хто і чому розповідає сучасним захисникам про історичний військовий досвід, – повідомили у 120 бригаді ТрО ЗСУ.

Життя українців після повномасштабного вторгнення розділилось навпіл.

Начальник центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко після 24 лютого пішов добровольцем у Сили територіальної оборони Вінниці. Служить у бригаді на посаді заступника командира роти з морально-психологічного забезпечення.


Богдан проводить лекції та спілкується з бійцями, розповідає їм про бойовий історичний досвід українського війська – Української повстанської армії, Української народної республіки та Галицької армії:

- Я звик працювати у просвітницько-ідеологічному напрямі. І це важливо для наших бійців, адже мотивація – запорука успіху й перемоги в бойових діях. Ми розуміємо, що нашим військовослужбовцям треба розповідати цікавинки з історії визвольних змагань українського війська, про роль наших командирів, керівників минулої доби. Це, безперечно, додає мотивації, - впевнений Богдан.

Співробітник інституту їздить на запрошення командування і в інші підрозділи читати лекції та поширювати просвітницькі матеріали про боротьбу українців за свою державність, про українське військо. Щоб сучасні воїни знали багаторічну історію боротьби українського народу за власну державу і його простостояння, зокрема, з російським агресором.

- Моя мотивація бути у лавах ЗСУ – це піклування про рідних, щоб сюди не ступала нога окупанта й не долітали ракети, – підсумовує Галайко. Зараз військовий має мрію – зібратися з рідними за одним столом та святкувати перемогу.

Вклад Богдана у боротьбу з російською агресією – це історія про малі й великі кроки до перемоги. Кожен із нас може робити свій внесок, і ми неодмінно переможемо!