Чи знали ви, що російські виконавці в трендах України на стрімінгових сервісах — це не тільки культурна окупація, а ще й нові танки та ракети для ворогів? Наприклад, ви прослуховуєте трек умовного російського гурту на Apple Music, Spotify або Youtube Music. Гурт отримує гроші за монетизацію, а потім сплачує податки до бюджету рф. Левова частка російського бюджету йде на «оборону», а якщо коректніше — на вбивство українців та обстріли українських міст. Тому кожен завантажений чи куплений альбом музиканта з росії — це зброя для армії окупантів, – повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Але це можна виправити. Перевірити свій Spotify, Apple Music, Youtube Music та видалити звідти всі російські треки. Ну і не забувайте підтримувати класних українських виконавців, – порадив Федоров.

Сьогодні є багато ситуацій, коли власник ліцензії не веде ніяких робіт і роками утримує ліцензію. Після прийняття закону буде заборонено продовження дії спецдозволів, якщо видобуто менше 1% від затверджених запасів”, – пояснив голова комітету.


Також проєктом закону пропонується надати власнику спецдозволу на видобування можливості продавати, використовувати у вигляді застави або в інший спосіб відчужувати права, надані йому спецдозволом. Як зазначається, він зможе передавати права, надані спецдозволом, до статутного капіталу створюваного за його участю підприємства, або вносити як вклад у спільну діяльність.

Законопроєкт передбачає внесення ряду змін до Кодексу України про надра, Земельного кодексу, Гірничого Закону України, законів України "Про нафту і газ" та "Про регулювання містобудівної діяльності".

Він був зареєстрований У Верховній Раді у жовтні 2020 року та був прийнятий у першому читанні 1 червня 2021 року.

Андрій Власенко