Два відповідних рішення прийняли депутати Тульчинської міської ради в останній день осені.

Нагадаємо, громадські активісти уже не одноразово підіймали питання демонтажу у Тульчині пам’ятників Суворову та Пушкіну, радянським будьонівцю та солдату червоної армії.

– Чому на 9-й рік російсько-української війни на Батьківщині “Щедрика” досі майорять червоні “звьозди”, схрещенний серп і молотом? А навпроти пам’ятнику Леонтовича – в усій “красі” імперський полководець та російський поет? – обурювалися не лише активісти Вінниччини, але з усієї України.

Бо за Тульчин почали говорити далеко за межам області після того, як правоохоронці взялися за місцеву єпархію. Тут проводилися обшуки, в результаті яких митрополиту Іонафану вручили декілька підозр

Ось така грамота висить при вході до головного храму УПЦ (мп) у Тульчині

І, очевидно, щоб не псувати славу Тульчина, як батьківщини “Щедрика” та Тульчинської “Опера-фест”, місцева влада, нарешті, вирішила позбутися усього російського – від пам’ятників до московського патріархату.

На позачерговій сесії 30 листопада депутати прийняли рішення: "Перемістити з публічного простору Тульчинської міської територіальної громади пам'ятних об'єктів, пов'язаних з історією та культурою срср та рф". А також "звернутися до Президента, ВР та Уряду щодо заборони діяльності УПЦ (МП) через підтримку російської агресії".

- Усі присутні 26 депутатів одноголосно підтримали ці два рішення, - прокоментував міський голова Валерій Весняний. - Ми хотіли дотриматися процедури - спочатку обговорення серед громадських організацій, потім на депутатських комісіях і ось рішення сесії.

- А що буде з пам'ятниками Суворову та іншими?

- Суворов один рік свого життя проживав тут, у Тиманівці. Саме у нас він написав відому книгу "Наука перемагати". Тому у Тульчинській громаді стільки його пам'ятників. А в Тиманівці і музей Суворова. Його постать досі не однозначно сприймають у світі. Коли був у Швейцарії, бачив, що його поважають, за те, що стримав Наполеона. А у Польщі його вважають катом народу. Коли у нас була делегація з польських міст побратимів, то відмовилися навіть у музей його йти на екскурсію.

Розумію, що зараз ми повинні позбутися усього російського. Тому пам'ятники демонтуємо і тимчасово перенесемо на територію комунального підприємства. Пізніше, можливо, здамо на металобрухт або переплавимо. Виручені кошти - на потреби ЗСУ та розвитку громади. Якби ж це ще зупинило війну... - повідомив Валерій Весняний.

Людмила Поліщук