Про цю резонансну пригоду ми уже розповідали. 24 травня 2021 року п’яна вінничанка Наталя Дзісь, перебуваючи за кермом автівки, здійснила наїзд на школяра Андрія Тарасюка. Нарешті, 1 грудня, відбулося останнє судове засідання у першій інстанції в справі цієї жінки. Суд виніс вирок.

Міру покарання обрано у вигляді позбавлення волі на п’ять років. Такий вирок виніс Вінницький міський суд у справі по резонансній ДТП, яка сколихнула Вінницю півтора року тому.

Наша редакція уважно слідкувала за розвитком подій навколо автопригоди. Ми подавали точку зору батьків постраждалого Андрія, які заявляли, що справу намагаються спустити по тормозах. Зрештою, під тиском громадськості, було відкрите кримінальне провадження.


Отже, 24 травня 2021 року, вранці у Вінниці на вул. І. Богуна, Наталя Дзісь, перебуваючи за кермом китайського кросовера, не впоралась з керуванням, виїхала на тротуар зустрічної смуги руху, здійснила наїзд на школяра Андрія Тарасюка та врізалася в огорожу двох домоволодінь.

Під час аварії 13-річного хлопця від удару позашляховика відкинуло на паркан, арматурою пробило череп і покалічило тіло. В день аварії Андрія було доставлено в реанімацію Дитячої обласної лікарні у важкому стані: з чисельними переломами, рваними ранами та відкритою черепно-мозковою травмою.

Під час ДТП. Андрій в реанімації

За висновком медичної експертизи, жінка перебувала за кермом в стані алкогольного сп’яніння. Рівень алкоголю в її організмі перевищував допустиму норму в 16 разів: 3.3 проміле. До цієї аварії підриємиця, дружина і мати двох дітей Дзісь вже мала адміністративне правопорушення: була винуватицею ще однієї автопригоди.

За фактом ДТП, яка сталася 24 травня, поліція відкрила кримінальне провадження за частиною другою статті 286-1 Кримінального кодексу України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп'яніння, якщо вони спричинили потерпілому тяжке тілесне ушкодження).

Постраждалий школяр пройшов через реанімацію і довготривале лікування, а винуватиця ДТП вже через три дні повернулася з ізолятора додому: 26 травня Вінницький міський суд обрав запобіжний захід для Наталії Дзись з внесенням застави у сумі 181 600 гривень. Весь цей період підозрювана знаходилася під домашнім арештом.

Під час судових засідань з'ясувалося, що Наталія Дзісь нібито страждає на... хронічний алкоголізм. Підтверджувальні документи суду надав адвокат підозрюваної. Він також зробив акцент на тому, що це психічне захворювання і потребує лікування. Але експертизи не підтвердили цього факту.

Адвокатка потерпілого подала позовну заяву про відшкодування сім'ї Андрія Тарасюка матеріальних і моральних збитків на суму 2 мільйона 638 тисяч гривень.

Постраждалий в ДТП юнак, який подавав великі надії у спорті, поки має забути про мрію стати баскетболістом. Лікарі, через фізичний стан і швидку стомлюваність, не дозволяють хлопцеві навантаження.

Обурена родина Тарасюків півтора року чекала дня, коли врешті буде винесено вирок, і винуватиця ДТП відповість перед законом.

— Нарешті є довгоочікуване рішення Вінницького міського суду: Наталію Дзісь чекає п'ять років позбавлення волі і вісім років позбавлення можливості керувати транспортним засобом, — сказала мати постраждалого хлопця Тетяна Тарасюк. — Звісно, її адвокати подадуть на апеляцію. Але я все ж сподіваюся, що справедливість буде на нашому боці, і цю жінку посадять за ґрати і вона вже нікому не завдасть шкоди.

Суд також присудив виплатити родині постраждалого Андрія Тарасюка моральну та матеріальну шкоду, сума якої становить 330 тисяч гривень. До цього родина Дзісь добровільно виплатила потерпілому 170 тисяч гривень.

— Вирок має набути законної сили за 30 днів. Такий термін дається на подання апеляції, — повідомила адвокат родини постраждалого Тетяна Палій. — Подати апеляцію може не лише підсудна, а й прокурор. Бо він просив у суду позбавити волі громадянку Дзісь терміном на сім років. Рішення апеляційного суду буде остаточним.

Богдан Ковалій