Через різні тлумачення і чутки, у Православній церкві України відповіли вірянам: «у який день цьогоріч відзначатимемо свято на честь святителя Миколая Чудотворця: 6 чи 19 грудня?». Святкуємо 19 грудня написали на сторінці ПЦУ.

Не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року:

19 грудня – вшановуємо святителя Миколая Чудотворця

7 січня – Різдво Христове

14 січня – вшановуємо святителя Василія Великого

19 січня – свято Хрещення Господнього

«Водночас, враховуючи всі обставини (зокрема війну) та суспільний запит, Священний Синод Православної Церкви України постановив, що в окремих громадах богослужіння за чином свята Різдва Христового може бути звершене 25 грудня. Це можливе лише за спільним рішенням настоятеля і громади. Таке богослужіння не заміняє служб різдвяного циклу, визначених традиційним календарем, а є лише додатковою можливістю прославити подію Христового Різдва тим, хто бажає це зробити 25 грудня.


Також, у разі прийняття такого рішення та звершення богослужіння, через єпархіальні управління до Київської Митрополії має бути передана письмова інформація про число його учасників. Ця інформація вивчатиметься при розгляді реальної церковної потреби в переході на новоюліанський календар.

Тож цього року продовжуємо відзначати церковні свята у звичні нам дати.

А можливі календарні зміни можуть відбутися за запитом вірних, вираженим не лише у словах, але й діях», - зазначають в ПЦУ.

Нагадаємо, Священний Синод Української Православної Церкви 18 жовтня вирішив: там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних, як виключення дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 р. звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового з подальшим поданням через єпархіальні управління до Київської Митрополії письмової інформації про число учасників такого богослужіння.

Василь Головко