Настя нині проживає в Києві. Дівчина багато років не наважувалася розповісти про “уроки малювання та домагання”. Вона запам’ятає їх на все життя.

Киянка каже, що стала однією із жертв 55-річного чоловіка, який під виглядом керівника художнього гуртка у Вінниці розбещував малолітніх дівчаток. Він протягом десяти років у власній квартирі вчиняв розпусні дії з вихованками, які приходили на приватні заняття з малювання.

Дізнавшись із публікацій у ЗМІ про те, що зловмисника затримали, одна з його жертв через багато років вперше розповіла про пережите. Як повідомила Анастасія, вона написала листа до поліції та хоче дати свідчення.

Ось, що вона розповідає:

– Мені було 14, я мріяла про кар‘єру, пов‘язану з дизайном, тому ми з мамою почали шукати викладача малювання. Разом прийшли до “Шури” – він довго розповідав про те, як любить свою справу і дітей. Дав десять безкоштовних занять, аби я могла звикнути, зрозуміти чи підходить мені.

За словами дівчини, чоловік був милим і приязним, завжди хвалив її, гладив по спині, коли щось особливо добре вдавалося. На одному із занять, коли Анастасії стало погано – заболіла голова, вчитель запропонував їй ліки і віднести її в ліжко.

Я погодилась лише на перше, але Шура підняв мене на руки і поніс в кімнату, сказав чекати його. Я згадала, що у мене є свої таблетки, і коли він прийшов, вже сиділа з ними в руках. Він здивувався, але нічого не сказав, лише вмовляв лягти, щоб перепочити. Тоді мені дуже пощастило.

Дівчина згадує, що Шура багато писав. Він використовував зменшено-пестливі форми, казав, як сумує.

Мені було некомфортно від цього, але я не могла розповісти батькам, бо дуже боялась осуду. Вирішила, що треба просто піти від нього, сказала батькам, мама купила бісквіт і відправила на останнє заняття.

Вчитель обіймав мене майже весь час, просив не йти, не випускав із квартири, каже Анастасія. А коли вона опинилася біля дверей - притиснув до стіни і почав цілувати.

Навіть не пам‘ятаю, як довго я потім чистила зуби та вмивалась. І як довго він писав нам з мамою, аби я повернулась до занять.

Оскільки ця історія набула розголосу, психологи кажуть, що вона не лише про довіру до батьків, чи старших родичів. Це також розповідь про відсутність сексуальної освіти і довіри до державних інституцій, розуміння можливості в будь-якому віці звернутись до поліції чи інших служб.

Сама постраждала наголосила, що в суспільстві мають бути нормалізовані звернення до поліції чи служб із протидії насиллю. Діти повинні знати алгоритм таких звернень і усвідомлювати наявність ширшої за родину системи, яка може надати захист. Адже в такій ситуації може опинитися будь-яка дитина. І не факт, що в даний момент сотні дітей не потерпають від домагань чи сексуального насилля.

- Нарешті я відважилась і вперше в деталях розповіла про це мамі. Хоча мені досі страшно і соромно. Тепер планую дати свідчення.

Як ми уже повідомляли, у Вінниці чоловік під виглядом керівника художнього гуртка понад 10 років розбещував малолітніх.понад 10 років розбещував малолітніх.
55-річного "художника" викрили, затримали та повідомили йому про підозру. За клопотанням слідства суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Йому світить 12 років позбавлення волі.

Як розповів начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Іван Іщенко, зловмисник в одній із кімнат своєї квартири створив "художній гурток" для дітей.

Серед постраждалих від домагань художника-надомника дівчата "Кісточка", "Палітра" та "Карандаш". Вони розповіли про збочення вчителя. Чоловік, переконавшись у відсутності батьків чи інших дорослих, понад 10 років вчиняв розпусні дії щодо дітей, які приходили на приватні заняття.

Під час обшуків у квартирі чоловіка виявили фотографії та відеозаписи оголених та напівоголених дітей, рукописні й друковані тексти сексуального характеру, текстові "алгоритми" заподіяння дітям фізичного болю та знущань, листування сексуального характеру із зазначенням видів покарань у разі розголошення вихованцями його дій.

В мобільному телефоні та комп'ютері чоловіка виявили фото та відео насильницького характеру, які він видалив, аби запобігти викриттю та покаранню. Від дій "художника" постраждали діти віком від 10 до 14 років.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Якщо вам відома будь-яка інформація або ж ви стали потерпілим від дій цього чоловіка, чи інших збоченців, зателефонуйте за номером слідчої +380 96 439 8445 (Мартинюк Катерина). Конфіденційність гарантовано.

Сергій Бойчук