Федеральний суд Східного округу Нью-Йорка в Брукліні офіційно виніс обвинувальний акт щодо екснардепа України Андрія Деркача. Його звинувачують у низці фінансових махінацій. Повідомляє Міністерство юстиції США.

Деркача звинувачують у відмиванні грошей та порушенні санкцій, запроваджених проти нього у США у 2020 році за звинуваченням у сприянні втручанню Росії у президентські вибори у Сполучених Штатах.

ФБР та прокуратура США вважають Деркача російським агентом впливу. Нинішнє звинувачення пов’язане з придбанням структурами, пов’язаними з Деркачем, двох об’єктів нерухомого майна в Беверлі-Гіллз у Каліфорнії та приховуванням своєї причетності до цих угод.

У обвинувальному акті, оприлюдненому у федеральному суді Брукліна, йдеться, що, починаючи з 2013 року, Деркач використав зарубіжні рахунки в Латвії та Швейцарії, що належать компаніям, зареєстрованим на Британських Віргінських островах, для оплати купівлі та обслуговування нерухомого майна.


"Поведінка цього агента Кремля, який потрапив під санкції за спробу нашкодити нашій демократії, показала, що він готовий, хоче і здатний використовувати нашу банківську систему для досягнення своїх незаконних цілей. США не будуть безпечним притулком, де злочинці, олігархи чи особи, які перебувають під санкціями, можуть приховувати свої доходи, одержані нечесним шляхом, або впливати на наші вибори", – цитує прокурора зі Східного округу Нью-Йорка Бреона Піса "Голос Америки".

"Беручи участь у підготовленій Росією кампанії з дезінформації, спрямованої на підрив американських інститутів, Деркач одночасно вступив у змову, щоб обманним шляхом отримати вигоду із західного способу життя для себе та своєї родини у Сполучених Штатах", – заявив Майкл Дрісколл, помічник директора ФБР у Нью-Йорку.

Як вважає слідство, відмиті кошти використали для виплати 3,2 мільйона доларів готівкою на ім'я юридичної особи, створеної номінальним власником. Решту коштів перевели на брокерський рахунок, відкритий на користь Деркача, і використали для оплати витрат кондомініуму, зокрема податків і комунальних послуг.

Паралельно з розслідуванням дій Деркача було розпочато процедуру цивільної конфіскації з метою арешту кондомініумів та залишків коштів на брокерських і банківських рахунках у США, які він контролює.

У разі визнання провини ексдепутату загрожує максимальне покарання у вигляді позбавлення волі строком до 30 років.

Як відомо, у США запровадили санкції проти Андрія Деркача ще два роки тому. За інформацією Вашингтона, він підтримує тісні зв'язки з розвідкою Росії та вже понад 10 років є активним російським агентом.

Влітку 2021 року Рада нацбезпеки й оборони України також запровадила санкції проти скандального екснардепа.

Ми вже повідомляли, що у вересні 2022-го проросійському нардепу оголосили про підозру. Слідство встановило, що впродовж 2019 – 2022 років Деркач одержав щонайменше 567 тисяч доларів від російських правоохоронних та розвідувальних органів. Ці гроші йому платили за підривну діяльність проти України.

За рішенням суду колишньому депутатові обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Однак, наразі він переховується від слідства та перебуває у державному та міжнародному розшуку. Не виключено, що в Росії.

Сергій Бойчук