Молодого чоловіка знайшли мертвим на фірмі, яка займається вирощуванням грибів. Знаходиться вона у Київській області. Правоохоронці справу закрили, бо не знайшли слідів насильницької смерті. Втім, родина Сергія впевнена — його вбили, проте замітають сліди. Вимагають у поліції відновити розслідування та знайти винуватців.

– Нема вже де правди чекати, — плаче мама загиблого Світлана Анатоліївна. — Сергій у мене ніколи не зловживав спиртним. Свого часу працював у селі в орендатора, їздив на заробітки по Україні та Росії — ніхто не забив. А потім влаштувався на фірму із вирощування грибів у Васильківському районі. Розвантажували компост, носили його, тоді сіяли гриби… Каторжна праця. Платили 5-6 тисяч гривень. Де в селі такі гроші заробиш?.. Разом із сином були і кілька односельчан. За місяць до трагедії там на підприємстві вже було вбивство — забили охоронця фірми. Востаннє свого сина я бачила на проводи. Гарний, побритий, чистенький, він казав, що хотів би вже одружуватись. Та не судилось… За день до смерті сина він мені телефонував, я була на роботі, не могла взяти трубку, прийшла додому, зателефонувала, вже він не відповів. Можливо, хотів щось сказати. А вранці 8 червня молодший син Ваня повідомив, що Сергія на фірмі знайшли мертвим. Причин ніхто не пояснив… Ми на таксі — і на місце трагедії. Проте нас не пустили, мовляв, ще триває експертиза. А ми, згорьовані, повернулись в село. Тоді найняли авто і поїхали на Київщину за гробом. У морзі сказали, що причиною смерті сина стало передозування етилового спирту. Тіло оглянути не дали. Я повірила лікарям, не думала, що це може бути обман. Але коли привезли додому — в нього півобличчя синє, пів — біле, садна. Стільки наклали на нього тонального крему у морзі, що не можна було притулитися. Крім того, весь одяг сина у крові. Возили в Київ на експертизу, сказали, кров Сергія. Де вона взялася, якщо син помер від отруєння алкоголем?

Вже після похорону рідні та близькі прозріли — їхнього Сергія, скоріш за все, вбили. Вони розпочали власне розслідування.

– Були ми у всіх навколишніх селах, показували фото сина. Продавці впізнали і запевнили, що горілку він там ніколи не брав, лише продукти. Їздили по ворожках. Всі сказали, що Сергію залляли горілку, коли він вже був мертвий. Кажуть, що дитину мою били, і причетний там циган, який вже відсидів два терміни, ще один молодий чоловік і жінка. Всі вони працювали разом із Сергієм, — впевнена матір. — Але цю інформацію повинні перевірити слідчі, проте вони нічого не зробили. Плутається у свідченнях і односельчанин, який був із сином на роботі. За його словами, Сергій спочатку випив горілки, а тоді ще й коньяку. І начебто йому стало зле, викликали машину і довезли до гуртожитку, де жили робітники. Поклали спати. Це було вночі. А вранці начебто Сергій вже був мертвим. То чому ж той колега із нашого села не передзвонив мені і не сказав про біду? Чого вичікували? Може, замітали сліди? І якби це було отруєння, то спочатку людина сліпне, в неї має бути блювота. Крім того, після смерті мого сина робітники і цей хлопчина, що з сином дружив, туди не поїхали на заробітки. Чому? Мабуть, бояться чогось, мабуть, залякали. А вже двічі син снився моїй родичці, де постійно повторював, що його били при свідках на площі із прапорами, і не був він п’яний, нащо ж, мовляв, так мучите…

Адвокат, якого найняли рідні хлопця, не може добитися дозволу на ексгумацію тіла, яка б могла пролити світло у цій темній незрозумілій трагедії.

– Адвокат переконує, що має докази, аби переконати слідство, що це не смерть від передозування, а вбивство, — кажуть родичі. — Та як це довести — вже не знаємо. І руки опускаються…