Під зловісним крилом війни українці менше святкують дні народження, ювілеї. Але коли людині виповнюється 99 років — відзначити таку дату, погодьтесь, варто. Вінничанка Ольга Іванівна Твердохлєбова, почесний ветеран України, полковник у відставці, зустріла своє 99-ліття у теплому колі рідних і друзів. Організувала свято ГО “Вінницька обласна Рада жінок України”. Іменинницю  привітали міські і обласні органи влади. А управління обласної поліції подарувало їй фірмовий торт із цифрою 99.

Основна риса Ольги Твердохлєбової — непохитний, незламний  оптимізм. Він не покидав її під час запеклих боїв Другої Світової, під час післявоєнної розрухи і голоду, в гіркі хвилини втрат найдорожчих рідних людей. Навіть перелом ключиці, який стався напередодні, не зіпсував 99-й день народження пані Ольги, вона весь день не хотіла і згадувати про це.

А ще у неї незрівнянна натренована пам’ять. Жінка-фронтовичка до дрібних подробиць  пам’ятає минулі дні.

– 16 січня 1945-го, коли ми звільняли Варшаву, пішли під лід мої бойові подруги. Більше 70-ти років у снах вони приходили до мене — в пілотках, в гімнастьорках, мов живі, – розповіла Ольга Твердохлєбова. – Поляки не раз запрошували мене у Варшаву. І ксьондз, мій друг, порадив, що робити. Ми з ним пішли на берег Вісли, я опустила у воду сім букетів  жовтих квітів, які попливли за течією. Ксьондз тихо читав молитви… І раптом подув легкий вітерець, і квіти по воді повернулись до нас . “Твої подруги заспокоїлись, більше не приходимуть у сни”, – сказав ксьондз. Так і вийшло.

Сьогодні, коли всі покладаються на калькулятори, смартфони,  пані Ольга миттєво складає, множить цифри і тримає в голові всі потрібні номери мобільних. Очевидно, це і є одним із секретів її довголіття. Адже вчені довели, що чим краща у людини пам’ять, чим частіше вона згадує події свого життя, тим менше вона старіє!            А якщо врахувати, що пані полковниця знає більше півтисячі анекдотів, що вона перемогла у шоу “Розсміши коміка” (виграні 5 тис грн. віддала подрузі-пенсіонерці на ремонт даху) — то буде ясно, що і почуття гумору у неї незрівнянне.

Зараз, як і всі українці, Ольга Іванівна чекає закінчення війни і перемоги над ворогом. Згадує, що Путін і Лукашенко наче зовсім недавно запрошували її у москву і мінськ на паради 9 травня, а тепер вони закляті вороги України. Через цю неправедну війну величезна прірва утворилась між нашими народами.

– Мрію, щоб 2023-й рік — рік мого століття, –  співпав із Великою Перемогою України! – поділилась Ольга Іванівна Твердохлєбова.

А вона що не задумає — все збувається!

Ірина ЗОНОВА