Це вони у вересні 2015 року в повному складі вперше ввійшли в зону АТО і цілий рік без ротацій (!) боронили неокуповані території Донецької та Луганської областей на всіх напрямках.

Це вони у перші години повномасштабного вторгнення російської армії хоробро прийняли потужний удар ворога на Херсонщині. Тоді танкісти бригади зуміли прорвати ворожу оборону, розблокували Антонівський міст, що мав велике стратегічне значення, і тримали визначений рубіж, чим забезпечили вихід колон бригади з оточення. Крок за кроком звільняють села України!

Ось що про свою річницю згадують самі бійці бригади:

– 8 грудня 2014 року у найважчий для України час була сформована 59 окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка Так, це небагато, але в підручник з історії, у розділ «Перемога України в російсько-українській війні» наша 59-ка вже вписала багато сторінок. І ще чимало — попереду. Свою восьму річницю, як і всі попередні, 59 бригада зустрічає на передовій. Без святкових заходів і урочистих нагороджень. Святкуватимемо після Перемоги! Вітаємо усіх причетних! — вітають на сторінці 59-ки.

За 8 років на війні Гайсинська 59 ОМПБ встигла здобути неабияку славу. Її мужні бійці отримують найвищі нагороди за свої подвиги на фронті. Так, у День Збройних сил України у Маріїнському палаці найвищу державну нагороду з врученням «Золотої Зірки» з рук глави держави отримав старший лейтенант Дмитро Чавалах — військововслужбовець 59-ої бригаді імені Якова Гандзюка. Ко­ли вночі 24 лютого російські вій­ська здійснили наступ у напрямку Херсона, підрозділ під командуванням лейтенанта відбивав біля міста Антонівський міст протяжністю 5 км, знищуючи ворожу техніку разом з особовим складом. Попри артиле­рій­ські обстріли, особисто намагався не допустити прориву противника та ухвалив рішення закріпитися поблизу мосту, щоб прикрити відхід наших підрозділів. Там був важко поранений пострілом ворожого снайпера. Дмитро Чавалах родом з Хмельниччини. Подоляни пишаються мужністю свого земляка. А сам Герой лише знизує плечима: виконував свою роботу.

Окрім Дмитра Чавалаха у бригаді ще 5 побратимів мають звання «Героїв України»:

Старший лейтенант Дмитро Дозірчий прорвав оборону противника на мосту, цим самим забезпечив вихід колон 59-ої ОМБр з оточення на Херсонщині.

Лейтенант Євген Пальченко – командир танкового взводу – прикрив вихід бригади з оточення. Врятував своє життя і побратимів.

Посмертно звання Героя України отримав полковник Сергій Котенко – командир 9 батальону «Вінницькі скіфи». Завдяки його мужнім діям та особистій рішучості було знищено декілька колон ворожої техніки. Його підрозділ завдав удар по живій силі противника та призупинив наступ окупантів.

Посмертно Золотою Зіркою були нагороджені лейтенант Владислав Українець та Віталій Бондарчук. Владислав 24 лютого під час прориву Антонівського мосту на Херсонщині прикрив вихід побратимів, а сам загинув… А Віталій у день повномасштабного вторгнення став на захист Києва, відбивав ворожі атаки, вступив у бій з групою противника і завдяки своїй мужності зберіг життя побратимів. А сам здобув вічну славу в бою…

Каріна Маєвська