Останнім часом пропагандистські ЗМІ росії поширюють інформацію про те, що “Європа стомилась від українських біженців”. А щоб психологічно зламати народ, ворог систематично намагається знищити обʼєкти критичної інфраструктури та житлові будинки українців.

Розрахунок путінського режиму такий: змучені холодом та відсутністю світла і води люди почнуть вимагати від влади піти на умови кремля. Однак, як показали соціологічні дослідження 85% українців вірять в перемогу над окупантом. І готові на жертви заради територіальної цілісності своєї суверенної країни.

А партнери з ЄС спростовують наративи кремля про “стомлену Європу”. Насправді, країни ЄС готові пережити нову хвилю українських біженців у 2023 році.

Зараз чимало країн Європи розробляють план на випадок нової хвилі біженців з України. В новому році українські громадяни зможуть вільно виїхати до країн ЄС, як і раніше. Навіть якщо якась із країн вирішить припинити прийом біженців, українці дізнаються про це першими.


Що реально зміниться для українців у Польщі. У 2023 році тут дещо зміняться умови перебування для українських біженців. У країні планують внести правки до Спецзакону про допомогу громадянам України.

З 1 лютого 2023 року біженці в Польщі повинні будуть покривати 50% витрат на проживання, але не більше 40 злотих на особу на день. А з 1 травня 2023 року українці, які перебуватимуть у Польщі уже 180 днів, матимуть покривати 75% витрат, але не більше 60 злотих на особу на день.

Ця виплата не поширюється на дітей, пенсіонерів, вагітних жінок, людей з інвалідністю, осіб з дітьми до 1 року, опікунів трьох дітей і більше, а також осіб та сімей, що перебувають у скрутному фінансовому становищі.

Також вимушені переселенці повинні будуть подати заявку на отримання номера PESEL. Ця умова є обовʼязковою.

Крім того, для вʼїзду нових біженців з України до Польщі повинна бути обґрунтована причина. Наприклад, активні бойові дії у місці проживання.

До Німеччини у 2023 році українці зможуть в’їжджати без візи та перебувати там до 90 днів без посвідки на проживання.

Якщо ви плануєте залишатися в країні, то необхідно податись на дозвіл на проживання для тимчасового захисту (протягом 90 днів після першого в’їзду до Німеччини). Для цього необхідно звернутися до імміграційної служби за місцем проживання або тимчасового перебування.

Крім того, з 1 січня 2023 року біженці в Німеччині отримуватимуть збільшену допомогу.

У 2023 році українці також зможуть виїхати до Словаччини. Якщо плануєте залишитись у країні як біженець, слід оформити статус Тимчасового захисту та отримати відповідні права, які значно полегшать життя в країні.

Тимчасовий притулок надається до 4 березня 2023 року, він автоматично продовжується на шість місяців, але не довше ніж на один рік, якщо Рада Європейського Союзу не вирішить інакше.

Чехія також офіційно продовжила програму допомоги українським біженцям до березня 2024 року. Отже, українських біженців зможуть прийняти в країні у 2023 році.

Після прибуття до Чехії біженці зможуть проживати у тимчасових притулках терміном до 30 діб (у спортзалах) та 150 діб у готелях. Подальші терміни проживання мають бути оплачені самими біженцями.

Уряди Італії та Франції не повідомляли про те, що з 2023 року планують припиняти прийом біженців. Тому українці можуть обрати будь-яку з двох країн.

Станом на жовтень-грудень 2022 року в Італії діють три режими прийому біженців:

  • у центрах CAS та SAI Міністерства внутрішніх справ та місцевих органів влади;
  • з агенції Diffused Hospitality, яка керується організаціями та асоціаціями третього сектора;
  • проживання біженців у родичів та друзів.

Франція також продовжує приймати українських біженців. Вимушені переселенці отримують там грошову допомогу від французького уряду.

Виплати отримують лише ті українці, які мають дозвіл на проживання у статусі бенефіціар тимчасового захисту. Проте цей статус необхідно поновити через шість місяців після отримання. Якщо терміни порушені, виплати скасують.

Звісно, краще залишатись на рідній землі та жити в рідний домівці. Але за умови, що ворог не залишає шансу, і потрібно десь перебути зиму, допомога буде. Адже наразі жодна з країн не оголосила про припинення прийому біженців. Проте це не означає, що ситуація не зміниться після 1 січня 2023 року.

Вадим Снігур