Через війну стандартний освітній процес в середньоосвітніх закладах Вінниччини порушено. Багато дітей з батьками нині перебувають за кордоном. Школи застосовують“гібридні” формати і графіки навчання.

Природньо, що вінничани цікавляться, як навчатимуться їхні діти після Нового Року. Зокрема, чи повернуться школярі в класи.

На жаль, в профільних структурних підрозділах вінницької обласної та міської влади повідомляють, що сталих підходів, швидше за все, не буде

“В умовах війни організація освітнього процесу має бути гнучкою, – зазначає  заступник начальника управління освіти та науки – начальник відділу дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА Анатолій Калєтнік.

– При визначенні формату навчання дітей повинні враховуватися, передовсім, безпекові й інші можливості кожної конкретної школи. Зокрема, наявність відповідних укриттів”.

На даний час у Вінницькій області діють три формати навчального процесу – очний, дистанційний і змішаний. Очікується, що після Нового Року кожна школа Вінниччини обиратиме ту опцію, яка стане найбільш оптимальною з огляду на поточні обставини.

Наразі жодного розпорядження – ні від Міністерства освіти і науки України, ні від обласної військової адміністрації, – яке би зобов’язувало навчальні заклади обирати якийсь один формат навчання, немає.


“Якщо ситуація в наступному році якось кардинально зміниться в зв’язку з воєнним станом, будемо оперативно погоджувати відповідні рішення щодо зміни освітнього режиму”, – стверджує пан Калєтнік.

Чиновник додав, що Вінницька ОВА перед початком навчального року схвалила відповідний наказ про організацію освітнього процесу в регіоні. Документом передбачено можливість застосування гнучких підходів щодо вибору школами різних форм навчання. Крім того, закони “Про загальну середню освіту” й “Про освіту” визначають автономність кожного начального закладу у виборі формату надання освітніх послуг.

“Сьогодні, в умовах воєнного стану і підвищених загроз для життя і здоров’я дітей, школи мають враховувати побажання батьків у виборі формату навчання, – акцентує увагу  Анатолій Калєтнік. – Все це повинно вирішуватися завдяки коректному діалогу, за допомогою пошуку “золотої середини”, подекуди – розумних компромісів. Для цього керівники навчальних закладів повинні налагодити якісну й оперативну комунікацію з батьківською спільнотою. Лише у такий спосіб можна буде знайти оптимальне рішення для навчання дітей в кожній конкретній школі – чи офлайн, чи, щоб вони дистанційно приєднувалися до уроків, або ж використовуючи поєднання цих двох форматів. Тоді вдасться уникнути й конфліктних ситуацій, які подекуди виникають”.

На початку навчального року через обстріли, багато батьків боялося відпускати дітей до освітніх закладів для очного навчання. Зараз ситуацію “коригують” постійні відключення електроенергії. Тож, багато хто надає перевагу офлайн-навчанню.

Якщо говорити в цілому, то у Вінницькій області більшість середньоосвітніх закладів працює в очному, або змішаному форматі. Діти здебільшого фізично відвідують школи.

Що ж стосується міста Вінниці, то тут Вінниця надають перевагу навчанню онлайн.

У міській раді підтвердили, що в міських школах також застосовуються різні режими навчання. Однак, на даний час, лише близько 15 % учнів навчається офлайн. Скоріше за все, ситуація з Нового року не зміниться.

Василь Головко