Як пишуть американські медіа, президент Володимир Зеленський планує 21 грудня здійснити першу закордонну поїздку з початку повномасштабної війни та приїхати у Вашингтон, де виступить перед Конгресом США.

Про це повідомляє американський телеканал CNN, видання Axios, а також низка американських журналістів.
За даними CNN, які посилаються на два джерела, знайомі з планом візиту українського лідера, Зеленський прибуде 21 грудня.

Водночас Axios пише, що Зеленський виступить зі зверненням на об’єднаному засіданні обох палат Конгресу.
Офіційний Вашингтон наразі не коментував візит Зеленського до Сполучених Штатів, як не було коментарів і з боку офіційного Києва.

Водночас спікер Палати представників США Ненсі Пелосі закликала членів Конгресу фізично бути присутніми на наступному засіданні. У листі до колег вона попросила “всіх членів Конгресу бути фізично присутніми на нашому засіданні в середу ввечері”, додавши, що “будь ласка, будьте присутніми на дуже спеціальному засіданні, присвяченому демократії в середу ввечері”. Більше деталей не наводиться.

За даними американських ЗМІ, ймовірна поїздка президента України може бути пов’язана з новим пакетом військової допомоги від США, який, крім іншого, може включати системи Patriot, про що повідомляли CNN. Перемовини щодо цих ЗРК з Вашингтоном вів особисто Володимир Зеленський.

Сергій Бойчук