Насправді, ці дві події, що змусили людей звернутися до суду, вже не один раз попадали в поле зору наших журналістів. І звертали увагу вінницької громади на конфліктні рішення муніципальної влади.

Саме про конфлікт інтересів вінничан та органів влади йшлося у попередніх публікаціях про закриття (реорганізацію) пологового будинку №2 та будівництво нового торгового комплексу на площі перед Центральним ринком. Зокрема, і про виділення дивним чином землі під це будівництво.

Отже, Вінницький суд заборонив реорганізацію Вінницького пологового будинку № 2, а також заборонив вчиняти будь-які дії реєстраторам щодо Вінницького пологового будинку 2, відповідно зупинено рішення Вінницької міської ради від 30 вересня.

Реорганізацією свою позицію стосовно пологового називає влада. Хоча, люди помітили, що з самого початку йшлося про закриття пологового будинку № 2 Це і обурило містян та змусило шукати справедливості в суді.

Крім того, вінницька обласна прокуратура повідомила, що подала позов до Вінницької міської ради, чиновників якої підозрюють в  земельних оборудках. Як ми уже повідомляли, підставою для цього стало звернення жителів м. Вінниці стосовно сумнівної законності будівництва торгового павільйону перед Центральним ринком.


Громадські активісти вважають це свідченням того, що часи змінюються. Бо війна змінює країну. І сподівання чиновників та депутатів, що все залишиться, як було, марне. Наші воїни гинуть за незалежну та справедливу Україну, за прозору та підконтрольну громаді владу. Без корупції та оборудок із землею, будівництвом та комунальним майном на користь своєї бездонної кишені.

Відтепер корупційні оборудки, які раніше реалізовувалися без зайвого галасу та реагування правоохоронних органів у кожній громаді, потраплятимуть у публічний простір. І гарантовано братимуться до уваги не лише громадськими активістами та бійцями ЗСУ, а й прокуратуратурою та судом для прийняття справедливого рішення.

Небайдужі вінничани та громадські активісти стверджують, що саме тому представники місцевого фінансово-політичного середовища позбулися високих посад в центральній владі. Відповідно, функціонери місцевих органів влади і наближені до них експолітики та комерційні структури почали втрачати столичний “дах”. А разом із ним гарантію невтручання у оборудки прокуратури та антикорупційних органів. Іншими словами нарешті перестає діяти монополія влади на ресурси місцевої громади. І, схоже, вже навіть ніякі відкати не допоможуть...

Ще доведеться докласти чимало зусиль, аби розібратися, як можна було без належної документації знести готель “Південний Буг” під виглядом реконструкції щоб побудувати там черговий ЖК, ТРЦ? Ще буде велика ревізія всіх комунальних ресурсів, землі, приміщень, історичних пам’яток у центрі міста. Чому до них добудовували скляні ресторани? Чому гектарами вирубувалися у місті дерева для передачі площ під забудови на пільгових умовах?

Очевадно, серпневі обшуки ДБР у міській раді нічому не навчили місцевих посадовців. Бо уже після того, як слідчі Бюро оголосили про підозру чиновникам у махінаціях з 25 об’єктами нерухомості, влада знову спробувала провести “реорганізацію” пологового будинку № 2 та оголосила про наміри будівництва біля центрального ринку. Однак, обидва епізоди, як бачимо, зацікавили правоохоронців. І це вже може свідчити про певну тенденцію.

Чи стануть ці дві події відчутною перемогою громади Вінниці над політиками-бізнесменами-чиновниками , які звикли ставитися до землі й майна територіальної громади, як до своєї власності, ми ще побачимо...  Адже оцінку рішенням влади має дати суд. Однак, уже можна говорити, що часи у Вінниці змінюються.

Одна з місцевих груп впливу поступово втрачає монополію у правоохоронній системі та на політичній арені.

Сергій Бойчук