Погода у 2018 році готує багато непередбачуваних сюрпризів: наприкінці зими вдарять сильні морози, а літо принесе жарку погоду тропіків з короткочасними зливами і шквалами.

– 2018-рік – це рік Венери, який багатий на врожай зернових. Але він буде більше вологим, аніж сухим. На жнива передбачаються затяжні дощі, які наносять значної шкоди врожаям, – каже народний синоптик Леонід Горбаль. – Весна очікується теж волога й прохолодна. Холодним буде березень і нежарким квітень. Помірно теплим і дощовим буде літо.

Пропонуємо читачам нашого сайту погоду по місяцях на весь 2018-рік з точністю на 75% від народного синоптика Леоніда Горбаля.

Січень

Після Водохреща настали сильні морози, до кінця січня погода “плюсова”, тільки вночі невеликі морози.

Лютий
5-10 лютого -відлига. Потім морози то сильнішатимуть, то слабшатимуть. Вдень -5С, вночі -15С. Всередині місяця температура може понизитися до -20С й пройде три хвилі снігопадів. Перший з 2 по 7 лютого принесе потепління й сніг зміниться на дощ. Вдруге сніг випаде на Стрітення Господнє й похолодає. Аж 22-26 лютого поступово мороз відходитиме, однак морозяна погода утримається до кінця зими.

Березень
Перший місяць весни обіцяє бути не по-весняному морозним і сніжним. Сніг йтиме усю першу декаду. Сильні вітри принесуть потепління і дощі аж на Явдохи. Навіть на початку третьої декади можливий вночі морозець. Весна вступить у свої права після 23 березня й тоді почне надворі помітно теплішати.

Квітень
Квітень принесе сніг із дощем та вітром. Такою нестійкою буде погода протягом всього місяця. Хоча на Великдень (8 квітня) буде похмуро, але тепло і без дощу. Друга хвиля опадів можлива 12-18 квітня. Перша половина місяця буде холодною, приблизно +10С. Хоча в останній тиждень місяця різко потеплішає до +20С.

Травень
Спеки годі й чекати – у травні випадатимуть рясні дощі. Лише в середині третьої декади температура скакне до +30С. Перші грози можливі 7-8 травня, сильні дощі-10-12. Однак з середини місяця погода налагодиться. Останні дощі пройдуть 27-28 травня.

Червень
Літо 2018-го теж розпочнеться дощами, хоча температура буде комфортною для відпочинку. Всередині місяця можливі невеликі дощі, а після 20-го-зливи. Дощ буде і 25-го, а після-сухо і тепло.

Липень
У липні настане 30-градусна спека, яка чергуватиметься через кожні 3-5 днів грозами. Інколи температура підніматиметься до +32. Найспекотнішим буде останній тиждень липня.

Серпень
Порівняно із липнем вже не дощитиме і буде сухо, сонячно та спекотно до 20 серпня. По-справжньому у серпні настане сезон для відпочинку на усіх можливих водоймах, бо повітря прогріватиметься вище +30С. Декілька невеликих дощиків буде на початку, всередні та після 20 серпня. Однак наприкінці серпня стане не -по-літньому прохолодно: +15С.

Вересень
Початок місяця сухий і теплий, що дозволить справлятися з городніми роботами. Затяжні дощі майже тиждень розпочнуться після 10-го числа. А вже з середини місяця настане “бабине літо”, яке закінчиться 25-го вересня дощами. Наприкінці місяця похолодає до +15С вдень, вночі +6,7С.

Жовтень
Початок місяця ясний і теплий. Різке погіршення температури до +8 з дощем можливе 3-4 числа. Але не варто розчаровуватися, бо опісля ще настане “бархатний сезон” з температурою +20С. Така погода протримається тиждень. Однак у другій декаді стане холодно, всього +12С. На Покрову буде сухо, а до кінця місяця очікуються приморозки.

Листопад
Останній місяць осені принесе дощі. Й більше того, з 4 по 7 листопада настануть приморозки. Але опісля до середини місяця буде тепло і ясно. З 15-17 -го пройдуть дощі. Їх випаде багато, але у нормі для цього місяця. А з 27 листопада настане зима – з снігом та морозами.

Грудень
Зима як і годиться прийде з морозами. З 3 по 10-е очікуються дощі зі снігом. З 11 грудня-похолодання. Невелика відлига буде після 25 грудня. На Новий рік, за попереднім народним прогнозом, йтиме дощ.