Вінницький центр професійно-технічної освіти з початку повномасштабного вторгнення за добу приймав по 600-700 переселенців. Фактично у всіх приміщеннях закладу проживали внутрішньо переміщені особи. Наразі ж тут проживають 130 осіб, з яких 22 дитини, та ще донедавна проживали близько 170 чоловік, повідомляє.

«Ми розпочали роботу ще з 2014 року і за цей час в нас є багато напрацювань. Для комфортного перебування переселенців тут є всі базові послуги – тепло, холодна та гаряча вода, медичне обслуговування та психологічна допомога, дозвілля для дітей, навчання для підлітків та робота для дорослих», – розповідає директор «Центру професійно-технічної освіти №1» Валерій Дяків.

За його словами, у центрі навчаються 18 дітей зі статусом ВПО і це не лише ті, хто проживає у закладі, а й переселенці із Тульчина. Крім цього, тут відновили навчальний процес у змішаній формі і дітей продовжують навчати спеціальностям, котрі надзвичайно важливі для військової економіки та післявоєнної відбудови.

Але наразі все більше людей поступово повертаються в деокуповані території до своїх домівок, незважаючи на всі попередження про ризики. Найбільше переселенців залишається з Харкова, Донецької та Херсонської областей, а також є частина людей з прифронтових Миколаївщини та Луганщини. З початку вторгнення найбільше було харків’ян.

Під час візиту міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук переселенці мали змогу поділитись своми проблемами. Найбільше увагу звертали на регулярність  надання допомоги ВПО – як фінансової, так і продуктової.

«Були такі розмови, що з 1 січня 2023 року виплати для ВПО припиняться. Але це не так! Ми разом з міністром соціальної політики України є відповідальними за виплати, тому постійно займаємося цим питанням. Отже, з 1 січня не треба йти в органи соціального захисту і підтверджувати своє місце перебування. Статус внутрішньо переміщених осіб – безстроковий, тож люди не мусять стояти в чергах і доводити це повторно. Внутрішньо переміщені особи будуть отримувати виплати так само, як це було раніше», – підкреслила Ірина Верещук.

За результатами перевірки міністерка відзначила, що вінницький досвід розміщення ВПО можна поширювати по всій Україні.

Василь Головко