Прем’єрка Фінляндії в новорічному зверненні: Росія не виграє війну, українці нам не байдужі.

“Від нас і надалі вимагатимуть прояву сили та мужності. Ми допомагатимемо доти, доки українці потребуватимуть нашої допомоги”, – запевнила Марін, зазначивши, що для фінів українці не байдужі.

“Росія не виграє свою війну. Світ, у якому недемократичні наддержави підпорядковують собі інші держави, не зважаючи на Статут ООН та не зважаючи на страждання, має бути залишений позаду раз і назавжди. Друзів у Росії стало небагато”, – наголосила глава фінського уряду.

Прем’єр Британії у новорічному зверненні пообіцяв разом з Україною боротись проти жорстокості Путіна.

“Я не збираюся робити вигляд, що всі наші проблеми зникнуть. Але 2023 рік дасть нам можливість продемонструвати найкраще, що є в Британії, на світовій арені, продовжуючи стояти разом з нашими українськими друзями проти жорстокості Путіна та захищаючи свободу і демократію скрізь, де ми вважатимемо, що вони перебувають під загрозою”, – наголосив Сунак.

У новорічному зверненні він також згадав прийдешню коронацію Чарльза ІІІ, висловивши сподівання, що Велика Британія “об’єднається з гордістю довкола всього, що робить цю країну величною”.

Нагадаємо, напередодні прем’єр Британії Ріші Сунак звернувся до українців на тлі оголошення про новий пакет підтримки для допомоги Києву у знешкодженні наземних мін, пообіцявши продовжувати підтримку Києва.

Шольц у новорічному зверненні засудив “імперіалістичну війну” Путіна, обіцяє й далі підтримувати Україну.

Як заявив Шольц, Путін веде “імперіалістичну, загарбницьку війну в центрі Європи” і пов’язана з нею “зміна епох” принесла і Німеччині суворі випробування. І хоча у світі занепокоєні війною та стражданням українців, “історія 2022 року пов’язана не лише з війною, горем і турботами”.

“Путін не захопив Україну за кілька днів, як планував. Навпаки: українці хоробро захищають свою батьківщину – зокрема й завдяки нашій допомозі. І ми продовжуватимемо підтримувати Україну”, – пообіцяв німецький канцлер.

Також, вважає Шольц, 2022 рік пройшов під знаком єдності та сили: на тлі війни в Україні “Європейський Союз і НАТО виявили давно не бачену згуртованість”, а німецьке суспільство виявило надзвичайну готовність підтримати українців, які були змушені тікати від війни.

Водночас він зазначив, що Німеччина не дозволила шантажувати себе, “коли Росія влітку перекрила вентиль”. У зв’язку з цим федеральний канцлер нагадав про введення в дію в середині грудня першого терміналу для приймання скрапленого газу в порту Вільгельмсгафена.

Як повідомлялось раніше, у традиційному зверненні з нагоди Різдва президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав співгромадян продовжувати виявляти солідарність із Україною й побажав їй справедливого миру.

Про підтримку України заявили і інші очільники держав-союзників