– Ми розпочинали цей рік з амбітними планами розвивати нові безпекові проєкти. Але 24 лютого цього року змінило життя кожного з нас. Ми перейшли на посилений варіант службової діяльності для забезпечення правопорядку на території регіону. Вдвічі збільшили кількість нарядів поліції на вулицях. Взяли під охорону об’єкти критичної інфраструктури, органів державної влади та місцевого самоврядування.

– З початку повномасштабної війни поліцейські долучилися до боротьби з колаборантами та диверсійно-розвідувальними групами. Чи є у вас інформація, що серед вінницького криміналітету були завербовані ворожі агенти чи члени ДРГ?

– Ні, такої інформації немає. Як не дивно, але у перші тижні, місяці великої війни представники кримінальних кіл і раніше судимі наче розчинилися у повітрі. Вони позникали…

У перші місяці майже не було злочинів — крадіжок, шахрайства. За час війни на третину менше скоєно умисних, грабежів, хуліганств.

Так, у перші дні були повідомлення про ДРГ, перестрілки, навіть про ворожий десант, але часто такі повідомлення не підтверджувалися.

Згодом у прикордонному районі області поліцейські викрили чоловіка, який з 2017 року був завербований спецслужбами так званої «днр». У його ноутбуці виявлено інформацію про військовослужбовців ЗСУ, місця їх дислокації та озброєння, яку він передавав своїм «кураторам» за грошову винагороду.

Були й інші факти, коли у помешканнях правопорушників проведено обшуки, в ході яких виявлено та вилучено контент проросійського характеру, інші докази, що вказують на їх протиправну діяльність. Більше сотні таких осіб затримано та передано до Служби безпеки.

– В умовах війни зростає й наркотичний бізнес?

– Так, практично щодня ми викривали по 3 наркозлочини та затримували збувача. Так, у грудні поліцейські затримали жителя Кіровоградщини з партією наркотиків. Під час обшуків вилучено майже 600 підготовлених для продажу доз синтетичних наркотиків.

Декілька місяців документувалася злочинна діяльність жительки Ладижина, яка разом із шістьма спільниками, чотири з яких неодноразово судимі за тяжкі злочини, збували наркотичні засоби постійним клієнтам шляхом «з рук в руки».

У жовтні слідчі викрили злочинну діяльність 5-ти вінничан, які під виглядом станції техобслуговування облаштували нарколабораторію, де виготовляли амфетамін та психотропи у промислових масштабах. Сума щомісячного незаконного прибутку становила від пів мільйона гривень.

Всього у поточному році з незаконного обігу вилучено близько 150-ти кілограмів наркотичних засобів та психотропних речовин.

– А скільки незаконної зброї зараз у «чорному» обігу на Вінниччині?

– Неодноразово виявляли та затримували угруповання, які збували бойову зброю та боєприпаси. Представниками одного з них були із кримінальних кіл. Лідера угруповання та одного з його спільників під час чергової реалізації зброї було затримано на території Вінницької області. Ділки реалізували автомати, вісім пістолетів різних марок, гранати та триста набоїв.

Виявлено 148 фактів незаконного поводження зі зброєю.

– Вінничани та переселенці нарікають на розкрадання гуманітарної допомоги, зафіксовані такі випадки?

– Зухвалий злочин наживи на гуманітарній допомозі ми викрили у листопаді. Двоє братів, так званих «благодійників», організували злочинну схему розкрадання гуманітарної допомоги – автівок для ЗСУ на суму понад два мільйони гривень.

Після ввезення на територію України автомобілів зловмисники через Інтернет підшукували клієнтів з подальшим оформленням фіктивних документів на право власності.

– Що відомо про розслідування загибелів КОРДівців? Чи дійсно на «Сафарі» навів Бугуслаєв?

– Це провадження розслідує СБУ. Знаю, що у них певні результати уже є, і ми чекаємо на їх оприлюднення, бо для нас це непоправна втрата. Це були найкращі — група А. Усі 12 службовців КОРДу добровільно поїхали у зону бойових дій. Відомо, що ракета влучила у їхнє місцерозташування. У результаті — троє поранені, дев’ятеро загиблих. Ми сподіваємося на справедливий вирок для винних у цьому страшному злочині.

– Де у звільнених та прифронтових зонах несуть службу поліцейські Вінниччини?

– Наші колеги у складі зведених загонів, одні з перших розміновували та фіксували злочини окупантів у Бучі, Ірпені, Гостомелі, Ізюмі, Бахмуті, Харкові та Херсоні.

Частина з них продовжує нести службу на сході і півдні нашої країни.

– На території Главку — церква УПЦ (МП), чи перейшла уже релігійна громада і священник до Православної Церкви України?

– Дійсно, це приміщення на балансі управління поліції у Вінницькій області. Але у 2021 році закінчився договір оренди з УПЦ (МП), зараз це приміщення як храм не функціонує. Після закінчення воєнного стану нами як балансоутримувачами та за погодження Фонду держмайна буде вирішено про передачу цього приміщення якійсь релігійній громаді. Звісно, не московського патріархату, це однозначно.

Людмила ПОЛІЩУК