Публікація журналістки «33-го» Тетяни Редько стала однією із найпопулярніших за 2022-й у соцмережах.

Історичний нарис про королев Київської Русі і їхні родинні стосунки із іншими королівськими родинами Європи та інтригуючі пригоди, які з ними трапились, набрав мільйони перепостів. Вони розійшлись і досі гуляють по всіх мережах і континентах.

На жаль, не завжди з підписом автора. Бо деякі мережі при передруках втратили посилання на сайт «33-го» та фейсбук, де вперше з’явилась ця публікація і була надрукована в газеті «33-й» канал та в інших українських виданнях з дозволу автора. Тому, коли вам прилетить з якогось сайту чи від друга у фейсбук, вайбер чи інших мережах, чи вже прилітала ця публікація, знайте, що вона має автора і за нею копітка праця і дослідження, проведені нашим журналістом Тетяною Редько. Ось її коментар:

– У перші дні війни я намагалась як журналіст працювати на інформаційному фронті і протистояти ворожій пропаганді. Зокрема заяві путлера, що Україна недодержава, а її створив штучно Ленін. І тому я зпоміж інших публікацій започаткувала серію історичних нарисів. Читачі «33-го» мають змогу їх читати першими і ще почитають. Для ширшого загалу я помістила їх у фейсбук на своїй сторінці. І побачила, як вони, що називається, пішли у світ. Десятки тисяч переглядів, передруків. Потім сотні тисяч. І далі вже всі континенти і країни читали цей історичний нарис, витримки із нього. Потім у мене просили право на передрук інші видання. Наприклад газета «Сім‘я».

З подивом помітила, що в передруках втратилось прізвище автора, і інформацію друкують без нього. А бувало, що й присвоювали її собі. Напевно, багато із читачів самі читали чи отримували такі перепости. Але не знали, що це публікація, написана мною. Я є її автором. Це важливо знати не лише з врахуванням авторського права і закону щодо нього, але й те, що автор може дати посилання на історичні джерела, інформація з ним виглядає переконливішою.

Зрештою, це інформаційна гігієна. Але менше з тим, я рада, що нарешті те, що кожен з українців мав знати ще з материнським молоком, так тепер, в роки війни, зачепило їхні душі. Що розійшлось по континентах і підняло не лише бойовий дух наших воїнів та тих, хто в тилу, але й емігрантів, тих, хто тимчасово за кордоном. Бо відчувати себе нащадком нації королев чи королів, погодьтесь, престижно і надає віри та надії у час цих воєнних лихоліть.

А коли ще це розповісти іншим народам — Франції, Англії, Норвегії, Данії, Польщі, навіть Угорщини, де тебе прихистили, що колись і наші королеви так чинили з вашими предками…

Зрозуміло, що були з цими передруками і анекдотичні ситуації. Сиділи ми під час відпустки в Болгарії з емігранткою з Іспанії Мариною.

– О, я вам зараз прочитаю таку розповідь, таку розповідь. Мені сестра з Дніпра прислала. А я вже тут усій діаспорі. Ось послухайте, — і жінка почала читати з телефону.

Я мовчала. Моя приятелька із Донецька, Олена, почала сміятись…

– А ти знаєш, що ти розповідаєш цю публікацію її автору? Я ж її читала, ще коли Таня написала.

Марина після цього дивилась на мене як на «багіню» і фоткалась, щоб іншим переслати.

Або ще: показує вже у вайбері переслану йому через деякий час публікацію мій сват Іван свасі Юлії, коментуючи — мовляв, подивись, хто ми і якого роду. Вона у відповідь: так це ж нашої свахи нарис, Тетяни Редько. Я його в газеті «33-й канал» прочитала вже давно.

– То що — вона звідси переписала? — отетерів сват.

– Зараз? Ні, це в неї ось так переписали, бо хтось не заморочувався вказати автора такої важливої правди. І пішло…

Отож, як бачите, «історична правда від “33-го» здобула десятки мільйонів прихильників. Розійшлась не лише по Україні, але й по інших країнах та континентах. Навіть якщо і не завжди ті, хто розсилав, дотримувались законів авторського права.

А ми обіцяємо в наступному році в «33-му», першоджерелі цієї публікації Тетяни Редько. Бо історія України — це невичерпне джерело подібних історій. Вона легендарна і неповторна. Як і її народ.

До зустрічі в переможному Новому році.

Ваш «33-й канал»

Далі повтор публікації, яка зачепила серця мільйонів читачів в усьому світі.

Київ 158 королів і королев дав Європі

Історична картина (близько тисячі років), увіковічена в Софії Київській, зображає чотири славетних королеви: Франції — Анни, Угорщини — Анастасії, Норвегії, а потім Данії — Єлизавети, Англії — Агати. Всі вони доньки Ярослава Мудрого, великого князя Київської Русі.

Та сама фреска в Софії. На ній доньки Ярослаав Мудрого: Анна, Анастасія, Агата та Єлізавета

В цей час чоловіком польської принцеси був їхній брат Ізяслав, королевою — сестра батька. Інший, Володимир, був чоловіком принцеси Німеччини. Мама їхня була принцесою Швеції Інгігердою, брати якої були королями Швеції і Данії. Вся Європа, без винятку, мала родинні зв’язки з Київською Руссю — Україною! За 100 років до заснування села Москов.

Але повернемось до наших королев, бо кожна з історій про них — це Голлівуд відпочиває! Чи знаєте ви, що покійна королева Англії Єлизавета — потомок нашої королеви Агати? Чи не тому Англія — вірний друг України в ці визначальні часи? Чого лише Борис Джонсон вартий! А донька Агати Маргарита стала не лише королевою Шотландії, але й її святою! Бо за життя найбільше храмів Божих побудувала і добрих справ зробила.

А далі і Річард Хоробре Серце, і Марія Стюарт — з нашим, тобто Агатиним, королеви з Києва, корінням! Шановний Макроне, а вам слід нагадати про легендарну Анну Київську, яка стала королевою Франціі, знаючи чотири мови. Привезла Євангеліє, на якому присягали чи не всі королі Франції, написане у Києві.

Кров королеви Анни текла у 18-ти королів Франції (!). А ще про те, як саме цей легендарний портрет 4-х сестер з Києва, які стали королевами Європи, врятував святу Софію від московського мракобісся! У 30-х її за бажанням ката Сталіна, ідеала путіна, мали підірвати! Вже заклали вибухівку… 1000-літнє диво архітектури саме у Києві викликало жабу у московських безбожників. І раптом ультиматум від Франції: якщо посмієте спаплюжити портрет нашої легендарної королеви Анни, зруйнувати витвір рук батька нашої королеви, наша країна розриває дипломатичні відносини! Одразу ж!.. Ага, такі рішучі попередники були у вас, власть імущі французи! Від Жанни д‘Арк, а не Марін Ле Пен корінням! Ось так французи і врятували нашу Софію! Ім би ще тепер мову ультиматумів щодо путлера вивчити!

І тут ще угорцям варто нагадати нашу-їхню королеву Анастасію. Бо саме завдяки заступництву Києва і могутніх Київських князів угорський король Андруш, чоловік Анастасії, був врятований від смерті! Бо на той час Київська Русь була НАЙБІЛЬШОЮ державою Європи. І найвпливовішою! Може, тому так впевнено вела себе і не визнавала жодних ультиматумів вже відома нам королева вікінгів Єлизавета, рідна сестра згаданих королев. Ну ви ще чули десь, щоб одна жінка стала за життя спочатку королевою Норвегії, а потім Данії? А наша Єлизавета стала! Ще й доньку королевою зробила. А ще врятувала принцесу Англії сироту Гіту від ненависного шлюбу… і послала… ну, як руский корабль, найгрізнішого самодержця, який спробував їй погрожувати. А потім віддала ту англійську принцесу Гіту за київського короля Володимира Мономаха! Бачите скільки в нас англійського, французького, нормандського, данського, шведського, польського, норвезького, угорського? Де тут рашистське?

Ось яке у нас, українці, міцне коріння ЄВРОПЕЙСЬКОГО роду! КОЛИ ЩЕ НЕ БУЛО москви! Хто там де думає пускати нас в ту Європу чи ні? Та в нас тепер тих Річардів Хоробре Серце — мільйони! Єлизавет і Анн, Агат і Анастасій — не менше! І те, що розбрелись вони у час воєнного лихоліття біженками — то тимчасово! Вони ще стануть королевами! А Україна — членом Євросоюзу. А хто сумнівається — розкажіть їм цю історію! І те, що Київ дав 158 королев і королів Європі! І ще дасть!

Вірмо і діймо! Разом до перемоги!

Тетяна Редько