Редакція газети «33-й канал» отримала скаргу із Бару. «Очільниця відділу освіти Барської міськради незаконно звільнила Ольгу Мудрицьку, директорку школи у с. Кузьминці.

Це сталося 25 лютого, на другий день війни, коли вся Україна була у стані шоку. А Ольга Василівна цього дня знаходилася на лікарняному, — йдеться у скарзі. — Крім того, працівники відділу освіти на чолі з начальником Аллою Сторожук приїжджали до закладу освіти без попередження і складали акти про відсутність на роботі Ольги Мудрицької. А ще написали довідку, начебто в школі не існує протипожежного щита і стендів цивільного захисту, а вони присутні в обох навчальних корпусах.

Відділ освіти висуває на посаду свого кандидата Таїсу Онищук. Втім, за даними опитування та збору підписів, батьки, колеги та учні проти Онищук і просять відділ освіти поновити на посаді Ольгу Мудрицьку. Але, на жаль, їхня думка залишилась не почутою».

– Мудрицька була призначена на посаду директора школи згідно з наказом №28-к/ТР терміном на два роки. Термін скінчився, призначили новий конкурс. Все законно! Її призначення та звільнення з посади відбулося у рамках чинного законодавства, про що свідчить рішення суду. Ніяких конфліктів між нами не було. Але… За два роки її директорства я мала змогу переконатися в її невідповідності займаній посаді та ігноруванні посадових обов’язків, — сказала Алла Сторожук, заввідділом освіти Барської міськради.

Володимир Саволюк, голова Барської міськради, наголосив, що він не «за» і не «проти» жодної із кандидатур і повністю покладається на об’єк­тивність конкурсної комісії, затвердженої сесією Барської міської ради.

– Конкурс відбувся у грудні, в ньому брали участь три претендентки на посаду директора школи — Мудрицька, Лапчук і Онищук, — повідомив Сергій Маковецький, голова конкурсної комісії. — На жаль, Мудрицька почувалась погано, довелось викликати «швидку». Після надання допомоги лікарі відзначили, що загроз для здоров’я Мудрицької немає, але вона відмовилась брати участь у конкурсі. Залишились дві претендентки, які пройшли тестування, Лапчук набрала 3,07 бала, а Онищук — 3,37 бала. Саме вона офіційно перемогла у конкурсі.

– Конкурс пройшов на належному рівні, без порушень, я вже приступила до виконання обов’язків директорки Кузьминецької школи, — зазначила Таїсія Онищук. — Що стосується кримінальних проваджень, то проти мене не порушено жодної кримінальної справи, це підтверджує витяг з реєстру і довідка, які я подала у конкурсних документах. Абсолютно ніяких порушень закону я не допускала!

Таку ж думку висловила Наталя Пономаренко, голова профспілки Кузьминецької школи.

Отже, все пройшло гладко і правильно… Втім, колишня директорка Ольга Мудрицька так не вважає.

– Я просила перенести конкурс через мій стан здоров’я, але мені відмовили. Хоча раніше, 4 квітня 2022 року, засідання конкурсної комісії через суперечності було припинене та перенесене. Думаю, що у квітні відділ освіти вирішив замінити тих членів комісії, які висловлювалися проти кандидатури Онищук, — повідомила Ольга Мудрицька. — А порушень у ході підготовки і проведення конкурсу було чимало. Для прикладу — лише засновник (тобто, Барська міськрада, а не відділ освіти) має право формувати конкурсні комісії для обрання керівників закладів освіти. Чому ж відділ освіти і його очільниця Сторожук узурпували право формування конкурсних комісій? Чому в наказі зазначено, що підставою для мого звільнення є закінчення строку трудового договору, адже між мною та відділом освіти письмовий трудовий договір чи контракт не укладався? Як строковий трудовий договір використали наказ мого попереднього роботодавця. Я вважаю, що законних підстав для оголошення конкурсу на посаду директора Кузьминецької школи не було.

Широкий суспільний резонанс викликала ця справа у громаді.

– Дійсно, ми не підтримуємо кандидатуру Онищук і написали відповідне звернення до міськради, де вказали її негативні риси. Батьки готові свідчити, але за умови анонімності, бо бояться, що будуть мстити дітям у школі, — кажуть члени батьківського комітету Кузьминецької школи. — Вважаємо, що О. Мудрицька профе­сійно виконувала обов’язки директора і просимо повернути її у школу.

Нині Ольга Мудрицька звернулась за захистом до суду.

– За моїми спостереженнями, кримінальні провадження, які стосуються відділу освіти Барської міськради, місцева поліція, образно кажучи, «затягує», слідство «завмирає» або проводиться «в’яло», — додала Ольга Мудрицька. — Зараз справа щодо незаконного звільнення мене з посади директора Кузьминецької школи слухається у Верховному Суді України, крім того, відкрите провадження у Барському районному суді щодо скасування рішення суду у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Ірина МИХАЙЛЮК