Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна провела робочу нараду щодо запровадження на рівні територіальних громад системи психосоціальної підтримки населення, постраждалого від війни.

В заході взяли участь керівники органів соціального захисту населення, голови територіальних громад, а також очільники закладів, які надають соціальні послуги.

Звертаючись до присутніх, Наталя Заболотна зазначила:  «Більше 10 місяців війни принесли не тільки величезні втрати економіці України, але і надважкі негативні емоції та страждання в життя українців. Майже кожна українська родина відчуває вплив війни, яка розлучає рідних і близьких, змушує людей залишати свої домівки, калічить і забирає їх життя, тому ми маємо докласти максимум зусиль, щоб надати їм необхідну допомогу».

За словами Наталі Заболотної, Вінниччина у багатьох напрямках роботи є авангардом у наданні соціальних послуг.

«Від початку повномасштабного вторгнення наша область здобула колосальний досвід роботи, спрямований на соціальну підтримку тих, хто найбільше постраждав від війни. Настав час акумулювати набуті знання та створити на рівні громад таку систему підтримки постраждалих від війни, яка була б детально продуманою, чітко організованою, гнучкою та ефективною. Ми не можемо чекати, доки система запрацює по всій Україні. Маємо працювати вже зараз», – підкреслила посадовиця.

Соціально-психологічна підтримка населенню, що постраждало від війни, передбачає єдину систему і реальні напрацювання, що ґрунтуються на індивідуальному підході до кожної родини. Модель на рівні громади буде включати не лише соціальний захист населення, а й низку інших аспектів, зокрема: медичне обслуговування, правову допомогу, а також діяльність, пов’язану із навчанням дітей, психологічну підтримку фахівців за різними напрямами.

Під час наради директор Вінницького обласного центру соціальних служб Олена Стоялова підкреслила: «Це завдання не є надскладним і його можна реалізувати на рівні громад. Модель соціально-психологічної підтримки, яку ми пропонуємо запровадити, уже відпрацьовувалася, виходячи з позицій тергромад, незалежно від їхнього рівня. У першу чергу, йдеться про надання підтримки внутрішньо переміщеним особам, учасникам бойових дій та сім’ям захисників і захисниць України».

Загалом до роботи мають долучатися усі структурні підрозділи, які працюють у громадах, а також фахівці соціальних закладів. Але єдиний підхід і однакові правила колективної роботи і взаємодії сприятимуть тому, що кожна родина зможе отримати саме ті послуги, яких вона потребує.

Присутні також ознайомилися з алгоритмом надання психологічної підтримки і послуг.

«У нас має бути створена дієва система, яка зможе  реагувати на всі виклики. Це пріоритетний напрямок роботи у галузі соціальної політики. І я впевнена, що ми разом зробимо це», – підсумувала Наталя Заболотна.

Вадим Снігур