Групи, які мають у своїй назві “Бахмут” переповнені постами про пошук зниклих безвісті військових. Багато з моїх друзів (чомусь здебільше педагогічні працівники) пачками їх перепощують на свої сторінки.

Вже колись пояснювала, але зроблю це ще.

НЕ ТРЕБА цього робити

Я розумію – родичі перебувають у страшному стані невідомості, тому їм важливо щось робити. Навіть умовно корисне. Але пост в групах ФБ- це не про користь, це про зло.

По-перше, Бахмут – це лінія фронту. Без перебільшення. І місцевих мешканців там залишилося так мало, що інколи нема кому ідентифікувати особу бабульки під завалами власного будинку, бо вся вулиця виїхала. Тому місцеві, навіть якщо і прочитають такий пост (хоча там зв’язок виключно в певних місцях), побачити десь людину, що зникла під час бою ТОЧНО не можуть. Вони сидять у підвалах, а не бігають там, де йдуть бої, не повзають по посадках та промзонах. Тому звертатися до них у всіх цих групах- у порожнечу!

І по-друге, якщо людина потрапила у полон, вона може розповідати про себе те, що вважає за потрібне у тій ситуації. Що мобілізували, одинокий, нема ким маніпулювати, грошей вимагати, працював поваром, годував коней, ну ви розумієте. А тут пост у всій красі – снайпер, пишуть, талановитий та сміливий. І сім’я у нього велика, і діти чекають… Чим цей пост може допомогти? А чим нашкодити?

Тому люди, вмикайте НАРЕШТІ мізки.

Надаю корисні контакти. Краще їх надішліть тим, чиї пости ви майже машинально перепощуєте.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ

Поліція за місцем проживання.

Національне інформаційне бюро-1648 (для первинного збору інформації про військовополонених, зниклих безвісти, незаконно утримуваних РФ осіб, у тому числі й мирного населення.)

Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин – 0 800 339 247 з понеділка по п’ятницю з 9:00-18:00, war2022people@gmail.com

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими 0 800 300 529

“Гаряча ліня” для для родичів полонених, безвісти зниклих й загиблих українських військових від МВС +380 894 201 866

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) 0800 300 155

ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА

Український ветеранський фонд 0800 33 20 29

Національна психологічна асоціації 0 800 100 102

ЮРИДИЧНА ПІДТРИМКА

Юридична сотня 0 800 308 100. взято зі сторінки Betti Goncharova

Алла Фіант