У Центральному парку ім. Леонтовича у Вінниці почалася масштабна вирубка дерев. Вінничани обурені: хто і для чого це робить? Адже парк є пам’яткою садово-паркового мистецтва. На будь-які роботи потрібен спеціальний дозвіл.

– Тут були ли­пи, далі — акації і каштани. Коли вони зацвітали, душа раділа. А тепер лише пеньки, куди не глянь. Я щодня тут гуляю з коляскою, то бачу, як активно вирізають дерева. Так, деякі з вигляду трухляві, але не всі! Пиляють по живому, — мало не плаче вінничанка Оксана Жмудь.

– Невже вирізають, щоб забудувати? У нас тільки так вміє будівельна мафія… А куди дивиться влада? — запитує Тетяна Дубрівна.

Батько На­талі Кушки після ІІ Світової війни садив дерева у цьому парку. Тому зараз його доньці дуже болить те, що відбувається. Вона досліджувала історію парку і запевняє, що серед його дерев є столітні велетні:

– Наш багатостраждальний парк… Мій батько у 1946-47 роках разом зі своїми солдатами розчищав алеї і висаджував каштани в центральній частині нашого парку. Він цим дуже пишався. Наш парк має дуже багату історію, тут ще вціліли дерева, які пам’ятають Вінницю з 18 століття. Тому дивує, чому мовчать краєзнавці? А ботаніки? Де ваші голоси? А де орнітологи, зоологи? Адже у пташок і звірят забирають їх домівки, джерела їжі, без яких вони загинуть.. А ми зможемо вільно дихати без зелених легенів? Зараз усі справедливо засуджують ворога, який спалює на­ші поля, ліси, нищить все живе, а самі що робимо? — описала свій біль за парк Наталя Кушка.

У Дирекції парків та дозвілля територіальної громади повідомили, що мають відповідні дозвільні документи на зрізання 199 аварійних дерев.

— Спочатку дерева на території парку обстежили фа­хівці «Вінницялісозахист». Нам видали довідку з обґрунтуванням на кожне дерево: чи воно з внутрішньо стовбуровою гниллю, чи всихає, чи в аварійному стані. Лісова науково-дос­лідна станція підготувала наукове обґрунтування, яке ми погодили в Національному бота­нічному саді ім. Гришка. Більше трьох місяців пішло на те, щоб отримати усі погодження. За отриманим лімітом можемо зрізати 199 дерев — 47 акацій, 27 ясенів, 16 лип, 12 каштанів, 48 беріз, а також груші, граб та ялинка, — повідомив директор КП «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади» Олександр Мельник.

Людмила ПОЛІЩУК