80-річний Василь Мороз стане почесним ректором. І він побив рекорд — 35 років Герой України очолював цей заклад…

Чому ж ці переміни викликали такий шалений резонанс та стали топовою новиною?

Справжньою несподіванкою для широкого загалу вінничан стало призначення нового керівника у Вінницькому національному медичному університеті. У п’ятницю, 20 січня, начальник управління медичних кадрів, освіти і науки МОЗ Сергій Убогов офіційно представив колективу виконуючу обов’язки ректора. Нею стала «Народна артистка України», оперна діва і доктор медичних наук Вікторія Петрушенко. У попереднього ректора — 80-річного академіка Василя Мороза 19 січня закінчився контракт. Він очолював вуз з 1988 року. Його вважали візитівкою Вінницького медуніверситету. Більше того, Василь Мороз очолював раду ректорів ВНЗ Подільського регіону. У 1993 році В.М. Морозу присвоєно звання заслуженого працівника науки та техніки України. А згодом за особисті заслуги перед Українською державою у підготовці висококваліфікованих фахівців Морозу присвоїли звання «Герой України».

А ще Василь Мороз двічі — у 1990 р. та у 2010 р. – обирався депутатом Вінницької обласної ради. Саме за мандат депутата від регіоналів сьогодні йому найбільше дорікають. Як він пояснив в одному із інтерв’ю «33-му каналу», до цієї партії його покликали донька та зять тодішнього керівника вінницьких регіоналів Сергія Татусяка, які працювали у вузі. Але він був не в захваті від партійної приналежності, навіть неодноразово хотів скласти повноваження. І більше не повертатися у політику.

– Василь Максимович виховав не одне покоління медиків. Це ціла епоха. Йому вдалося зробити так, щоб про наш університет знали й говорили по всьому світі. Дякую за вашу працю і той внесок, який ви зробили для медицини Вінниччини. Сподіваюся, що Вікторія Вікторівна збереже усі ті гарні напрацювання і продовжить розвиток університету, — подякувала за роботу директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Ольга Задорожна.

Та на нові зміни у вінницькому «меді» вінничани відреагували неоднозначно. Шквал коментарів та обговорень стосуються не тільки механізму призначення, але й самої Вікторії Петрушенко. Багато хто дивується, яким чином жінці вдалося поєднати співочу кар’єру з науковою діяльністю, а зараз — ще й головного менеджера.

Адже вінничани знають Вікторію Петрушенко як неординарну особистість. Відомо, що вона з родини лікаря та педагога. Закінчила Він­ницьку гімназію №1 та музичну школу по класу фортепіано. Далі паралельно з навчанням у Національному медичному університеті ім. Богомольця вдосконалювала свій вокал у музичній академії ім.Чайковського. Тривалий час поєднувала лікарсько-медичну кар’єру з кар’єрою вокалістки академічного співу. Виступала у складі квартету «Золота Брама», з яким гастролювала за кордоном. Ставала лауреатом міжнародних конкурсів в Австрії, Великій Британії, навіть Перу. Володарка медалі «Співак світу» за найкраще виконання партії мадам Баттерфляй (Велика Британія) та Гран-прі міжнародного фестивалю Music World-2002 (Італія). У 2002 році стала заслуженою артисткою України, а через два роки — народною. Авторка сольного компакт-диску «Українські народні пісні та романси».

Щодо наукової та медичної діяльності, то ще в аспірантурі Вінницького медуніверситету здобула звання кандидата медичних наук (хірургія), захистила дисертацію, згодом — докторську. Протягом 2010-2016 р.р. займала посаду проректора з наукової роботи ВНМУ. З 2016 року – завідувачка кафедри ендоскопічної та серцево-судинної хірургії. Авторка понад 270 наукових публікацій та 52 патентів України на винаходи та корисні моделі. Член редакційних колегій трьох фахових наукових періодичних видань МОН України.

– Вона високими нотами брала високі посади? — цікавляться у ко­ментарях він­ни­чани.

– Це на неї скар­жилися працівники вузу за зверхність? — запитує Оксана Матвійчук.

А от держслужбовець Юрій Мель­ник впевнений, що Вікторія Петрушенко гідно продовжить справу ректора Мороза.

– Щиро тішуся за пані Вікторію. Добре знаю її прекрасного татуся Віктора Пилиповича. Мав можливість свого часу, коли служив у МВС, спілкуватись і з Вікторією Вікторівною. Схожа вона на батька, тому переконаний, що щаслива. Бажаю продовжувати гідно нести прапор університету, який завдяки Василю Максимовичу піднято на найбільшу висоту знаного в Україні та в усьому світі вишу! В добру путь, Вікторіє Вікторівно!

– Чому Вікторію Петрушенко призначили в.о. ректора, а не ректором? І чому саме її? — запитали у профільному департаменті.

Ось що повідомили у прес-службі департаменту охорони та реабілітації Вінницької ОВА:

– 19 січня у Василя Максимовича закінчився контракт. Рішення про призначення нового керівника приймали у міністерстві. 20 січня представник МОЗ Сергій Убогов перед колективом зачитав наказ мі­ністра. На час військового стану призначається в.о., оскільки проводити вибори тимчасово заборонено, — пояснила Інна Мартонікова. — Але після закінчення війни такі вибори обов’язково пройдуть у вузі, який є візиткою Вінниччини.

За коментарем ми звернулися й до в.о. ректора Вік­торії Петрушенко. Ось що вона повідомила:

– Чому особисто я стала в. о. ректора? Тому що у міністра була співбесіда, і не тільки зі мною. Я представила свою стратегію розвитку університету, і міністр її оцінив. Зі співочою кар’єрою я уже давно визначилася. Після 2012 року ніде не виступаю. Працюю лише в одному напрямку — в університеті. Створила кафедру, як Василь Максимович зауважив, найкращу у вузі і одну з кращих в Україні. Можу провести, показати, чого я досягла, коли пішла з проректорської посади, в яких напрямках працюю.

На більше запитань, які підняла громадськість, Вікторія Петрушенко обіцяла дати від­повідь в ексклюзивному інтерв’ю у наступному номері газети.

Людмила ПОЛІЩУК