​Умови життя сучасного українського суспільства, безліч конфліктних ситуацій, необхідність поновлення порушених прав змушують громадян та юридичних осіб звертатись до органів прокуратури по допомогу. Кожне таке звернення є своєрідним викликом для прокурора для з’ясування рівня його професійності.

​Розглядаючи вимоги заявників, посадові особи органу прокуратури, усвідомлюють та з повагою ставляться до того, що кожна людина має власний досвід, цінності та переконання.

​Ефективність роботи зі зверненнями і запитами оцінюється з боку населення України за результатами розгляду звернень, оскільки на підставі цього громадяни дають оцінку ефективності роботи прокурора, а також формують рівень довіри до органів прокуратури в цілому.

​Упродовж 2022 року особливу увагу приділено особистому прийому громадян та розгляду звернень від осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації.

​Так, кількість прийнятих громадян на особистому прийомі збільшилася у 2,3 рази (до 722 проти 315 позаторік).

​З 87 до 126 або на 44,8% більше прийнято керівниками прокуратур, з яких 2 скарги задоволені.

​Вирішено на особистому прийомі 533 усних звернення, на які надано усні роз’яснення.

​Серед прийнятих на особистому прийомі – 39 внутрішньо перемішених осіб, які звернулися з заявами про вчинення злочинів пов’язаних із збройним конфліктом та агресією російської федерації проти України.


​Варто відмітити, що за результатами розгляду 51 звернення внутрішньо переміщених осіб та представників релокованих підприємств, внесені відомості до ЄРДР та розпочаті кримінальні провадження за фактами знищення, пошкодження, крадіжки майна, безвісного зникнення та смерті громадян, внаслідок збройної агресії російської федерації.

​Також розглянуто 24 повідомлення, які надійшли через платформу збору доказів злочинів warcrimes.gov.ua.

​Основна кількість вказаних звернень стосуються питань розслідування кримінальних проваджень пов’язаних з війною. А саме – обстрілом Вінницької телевежі, пошкодженням майна внаслідок ракетного обстрілу в Будинку офіцерів, зникнення родичів під час виконання бойових завдань тощо.

​Із загальної кількості розглянутих звернень 83 надійшли на телефон «гарячої лінії» та 548 засобами електронного зв’язку.

​В умовах воєнного стану та карантинних заходів застосування електронних сервісів та телефонів «гарячих ліній» є своєчасним, виправданим і таким, яке мінімізує ризики інфікування вірусом COVID-19, при цьому реалізуючи право громадян на звернення гарантоване і Конституцією України, і «Європейською конвенцією про права людини».

​Вирішено 170 звернень осіб з інвалідністю внаслідок війни, 10 учасників бойових дій, 46 від народних депутатів України, 18 – депутатів місцевих рад, 152 запитів адвокатів та 497 клопотань.

​Із 3869 вирішених звернень задоволено 321 або 8,3%.

​За 2022 рік, зокрема: скасовано 39 постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень; задоволено 17 скарг, поданих в порядку ст. 308 КПК України щодо недотримання розумних строків при здійсненні досудового розслідування, 7 скарг з питань об’єднання кримінальних проваджень та доручення здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень іншому органу досудового розслідування, у тому числі слідчому підрозділу вищого рівня в межах одного органу, у зв’язку з неефективністю досудового розслідування та 78 звернень з різних питань досудового розслідування, як то – ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, надання інформації щодо стану досудового розслідування у кримінальному провадженні, надання копії постанови про закриття кримінального провадження тощо.

​Так, за результатами розгляду скарг громадян поданих на особистому прийомі керівників Немирівської та Хмільницької окружних прокуратур, скасовані незаконні рішення слідчих поліції про закриття 3-х кримінальних проваджень.

​За результатами розгляду 735 звернень прийнято рішення про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початку досудового розслідування, з них за 2 зверненнями народних депутатів України, 4 – депутатів місцевих рад, 10 – осіб з інвалідністю внаслідок війни та 1 – учасника бойових дій.

​З питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства задоволено 11 звернень.

​Надходженню обґрунтованих скарг вказаної категорії передувало неналежне виконання адміністраціями установ виконання покарань обов’язків щодо додержання прав ув’язнених, передусім на охорону здоров’я, належні соціально-побутові умови проживання тощо.

​Для прикладу, Вінницькою окружною прокуратурою надійшло звернення засудженого щодо неналежних матеріально-побутових умов. За результатами проведеної за цим зверненням перевірки виявлено порушення вимог ст. 115 КВК України, ст. 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». На усунення виявлених порушень окружною прокуратурою керівнику ДУ «Вінницька установ виконання покарань № 1» внесена вказівка, яка розглянута та задоволена.

​Заходів представницького характеру вжито за результатами розгляду 2 звернень, що обумовлено повноваженнями органів прокуратури з цих питань.

​Так, Могилів-Подільською окружною прокуратурою за результатами розгляду звернення до господарського суду Вінницької області скеровано позовну заяву в інтересах держави в особі Державної служби України з безпеки на транспорті щодо стягнення плати за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.

​Рішенням господарського суду Вінницької області позовну заяву задоволено.

Одним з основних критеріїв оцінки ефективності діяльності на напрямі вирішення звернень є реальне поновлення порушених прав громадян, яке можна досягти шляхом об’єктивного, всебічного і своєчасного розгляду звернень.

Захист, у межах прокурорської компетенції прав і свобод громадян, здійснюється на засадах їх рівності перед законом і є одним з основних принципів організації діяльності прокуратури.

Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень та запитів Вінницької обласної прокуратури