Проєкт рішення з перейменування вулиці Поштової на вулицю Олега Чорногуза опублікований на офіційному сайті Іванівської селищної ради і буде розглядатися на найближчій сесії. У документі вказано, що заслужений діяч мистецтв, видатний письменник, сатирик, гуморист, поет, публіцист мешкав на цій вулиці та помер 8 жовтня 2022 року.

Але місцеві жителі неоднозначно відреагували на можливі зміни. Хтось вважає, що перейменування вулиць зараз не найголовніша проблема громади. Інші ж взагалі переконані, що не потрібно нічого змінювати, мовляв, нехай в Києві перейменувують топоніми, а не тут.

— Назва вулиці дороги не змінить. Краще вкласти кошти на дороги, а не на нові назви вулиць, — вважає Василь Муляр.

— Мають вирішувати люди, які живуть на вулиці Поштовій, а не вся громада чи взагалі сторонні. Що Чорногуз для села зробив? Він більшу частину життя жив в Києві, нехай там і перейменовують на його честь вулицю, — обурена Любов Слизько.

— А як же перейменування вулиць на честь загиблих героїв? Олег Чорногуз більше честі на це має? — запитує Діана Поліщук.

— В Іванові Чорногуз побудував будинок, нехай тут зроблять музей! Це буде краща пам’ятка, ніж перейменування вулиці, — пропонує Фросинія Кравчук.

— А хтось подумав, що людям доведеться змінювати всі документи після перейменування вулиці? Хто буде цим займатися і за чий рахунок? — цікавиться Ірина Богомаз.

— «За» перейменування усі прогресивні українці, справжні патріоти — гідні односельчани славетного земляка-класика! Нехай рашисти луснуть від гніву, розуміючи, які пріорітети у непереможних серцях! Не словами, а вчинками доводити: її віддані сини — понад усе! — підтримує проєкт рішення Тетяна Кієнко-Романюк.

— Підтримую перейменування, бо видатних людей маємо пам’я­тати, — закликає Тамара Пирог.

Ось як прокоментував ситуацію селищний голова Михайло Кулик:

– До мене звернулися члени Спілки письменників з клопотанням від народного депутата Юрчишина з пропозицією перейменувати вулицю в Іванові, де проживав Олег Чорногуз, на його честь. Зараз ця ініціатива обговорюється в громаді і буде розглянута депутатами на найближчій сесії. Поки ніхто ніякі підписи від жителів, які «за» чи «проти», не надавав. Звичайно, будуть враховувані усі точки зору, — каже Михайло Кулик.

Ми вже писали, що 8 жовтня минулого року у Вінницькій обласній лікарні, після важкої хвороби на 87-му році помер відомий український письменник Олег Чорногуз.

Як відомо, Олег Чорногуз — уродженець Вінниччини, довгий час жив і творив спочатку у вінницьких обласних газетах, а потім у Києві. На схилі літ знову повернувся до рідного Іванова, щоб побудувати тут дім-музей. Особливою його гордістю була  внучка Ярина. Вона відома громадська активістка, а з 2014-го — парамедик на фронті. Це вона із подругою, повертаючись із похорону її загиблого нареченого, попросила вимкнути російський шансон в маршрутці. Але «возмущонна толпа» вигнала дівчат-патріоток з маршрутки. Зараз Ярина на фронті.

Людмила ПОЛІЩУК