А виявилось, що ресторан належить росіянину, колишньому вінничанину, який змінив прізвище і очолював охорону президента рф.

За висновками прокуратури, був побудований на самовільно захопленій рекреаційній землі біля каскаду озер у Луці-Мелешківській, яку називають «золотою».

Ось що криється за скупими рядками пресслужби Вінницької обласної прокуратури:

— Виконано рішення Вінницького районного суду за позовною заявою Вінницької окружної прокуратури про звільнення та повернення Луко-Мелешківській сільській раді самовільно зайнятої земельної ділянки земель рекреаційного призначення загальною площею 4,19 га та вартістю майже 26 млн грн.

Установлено, що на порушення вимог земельного, водного та природоохоронного законодавства було самовільно зайнято земельну ділянку, яка складається із земель лісогосподарського призначення та водного фонду в межах прибережно-захисної смуги річки Південний Буг.

Приписи контролюючого органу щодо усунення виявлених порушень фізичною особою проігноровано.

З метою захисту інтересів держави, відстоюючи принципову позицію, прокуратура ініціювала повернення земель рекреаційного призначення у власність громади. Судом позовні вимоги прокуратури задоволено та на сьогодні рішення суду реально виконано.


Але ось що з цього приводу заявляє ГО «Автомайдан:

— Заміський маєток «Манор», про який йде мова, оформлений на батька російського бізнесмена Олександра Гусакова.

Важливим є те, що на батька Гусакова — Івана Педоренка – було оформлено лише невелику ділянку. За повідомленням прокуратури, кілька гектарів землі громади підприємець займав незаконно. Оформив право власності лише на 0,20 га, а фактично користувався майже 5 гектарами.

Цікаво, що власник маєтку не тільки захопив земельну ділянку, але і побудувався на ній самочинно. А потім легалізував всі будівлі через Ленінський районний суд міста Вінниці у 2009 році.

Земельною ділянкою володів батько бізнесмена Іван Педоренко.

Чому у сина інше прізвище? Бо Олександр, виїхавши з Вінниці до рф, вирішив змінити прізвище. Так син узяв прізвище дружини — Гусаков.

Про Олександра Гусакова відомо, що він служив у кремлівському полку 9-го управління КДБ за СРСР. Після звільнення в запас зайнявся бізнесом. Він є власником мережі готелів Heliopark Hotels. У 2015 році проти нього відкрили у росії кримінальне провадження за розкрадання коштів. Тоді його звинувачували у неповерненні ро­сійському банку «Промсвязьбанк» 26 мільйонів доларів.

Згідно з інформацією аналітичної системи Youcontrol в Україні, Гусаков володіє ще двома фірмами — ТОВ «Смартфешн» та «САНЕК Р ЕНД Д».

Крім Гусакова, ТОВ «Смаршфешн» володіють ще вінничанин та двоє мешканців міста Києва.

Ось що розповіла Ольга, знайома Олександра:

– Ми дружили. Саша дійсно високий, красивий, з вишколом. Ми його знали як начальника особистоі охорони президента в Москві. В нього ще є двоє братів. Наче середній брат Михайло був прапорщиком. Але Олександр забрав брата у бізнес. В Україні вони розпочинали із бізнесу еліт­них шуб та іншого хутра. Казали, що Олександр дуже вигідно одружився з донькою власника взуттєвих фабрик. Мав у Москві дуже круті зв’язки…

Їхня фірма хотіла будувати чотиризірковий готель у Печорі на місці історичного млина. До них на дачу у Шкуринцях до війни приїздили дуже високопоставлені чиновники. На полювання. Говорили навіть, що сам путін. Але це неправда, здається, хтось із його помічників…

Де зараз Олександр — не знаю. Знаю лише, що в нього Гусаковою була котрась із дружин. Бо він був одружений не раз.

Андрій Власенко

Від редакції. Готові вислухати інші точки зору.