Тому, чого хоче насправді депутатка — безперешкодно їздити до рідних за кордон, бачить майбутнє із чоловіком у іншій політсилі чи дійсно мала розбіжності із фракцією «Стратегії Гройсмана»?

Спробували вислухати різні сторони.

Ось що Людмила Станіславенко повідомила на своїй сторінці:

— Дорогі друзі! Хочу поділитися з вами свідомим і послідовним рішенням, що визріло під час повномасштабного вторгнення та з огляду на вчинки, дії, рішення однофракційників.

Я прийняла важливе і непросте рішення — скласти депутатські повноваження. Без засуджень і оціночних фраз, обрала свій шлях та інших однодумців!..

…Дякую ЗСУ за ще один день життя!

Заяву Людмили Станіславенко, як повідомили в комісії з питань регламенту Вінницької облради, розглянуть у березні

Але опоненти, яких достатньо у родини Ткачуків-Станіславенко, найбільшого до складання повноважень сімейного політичного клану на Вінниччині, вважають це лукавством.

Як відомо, в минулому скликанні Людмила Станіславенко була депутатом від Блоку Петра Порошенка, її чоловік Ігор Ткачук також. Його брат Геннадій — нардепом від БПП, його син Сергій — депутатом облради також від БПП.

Екснардеп від БПП, депутат Вінницької облради від УСГ Геннадій Ткачук склав депутатське повноваження першим у родині

Але як тільки БПП пішов у опозицію і лідируючі позиції в області посіла «Стратегія Гройсмана», троє представників родини — брат чоловіка Геннадій та Людмила — стали депутатами Вінницької обласної ради. Чоловік Людмили Ігор Ткачук — депутатом міськради від УСГ. Виняток у політвиборі був лише у Сергія Ткачука. Син екснардепа від Блоку Петра Порошенка надав перевагу нині забороненій ОПЗЖ.Як тільки УДАР Кличка став набирати рейтинги, а братам у силі Гройсмана сказали визначатись, вони ще в тому році склали повноваження депутатів і очолили УДАР в області.

А ось Людмила Станіславенко залишилась і далі у УСГ.


Чому? Ось що припускає Таїса Гайда, керівник ГО «Автомайдан Вінниччини»:

– Тут варто згадати проєкти, започатковані разом із кумом — екскерівником онкоцентру.

Саме Станіславенко, як відомо, пропонувала побудувати на комунальній землі лікарні приватний хоспіс для невиліковних онко­хворих.

А коли опоненти заперечували, бо ж лікувалися б лише ті, хто платив чималі гроші власникам; погрожувала не брати їх та їхніх родичів на лікування.

Та кумові Шамраю контракт не продовжили. Ось це, напевно, і стало непорозумінням із фракцією.

Чоловік Людмили Станіславенко Ігор Ткачук склав повноваження депутата міськради від УСГ ще у минулому році

Далі згадаємо про надання гектарів землі Московському патріархату. Людмила бу­ла ініціатором цього рі­шення.

До речі, і про заборону МП у Вінницькій області депутатка не голосувала, була відсутня. Щоправда, перед сесією виставила світлину і написала, що прооперована. А тиждень до того перебувала у складі делегації жінок у США.

Незадовго до цього звільнили її кума. Багато хто вважав, що це помста Ткачукам, і натякали, що у приватному центрі дружини екскерівника нібито є інтерес і цієї родини: то, може, це стало причиною?

А ще, може, закон про невиїзд за кордон жінок-депутаток?

Бо, як відомо, дозвіл на виїзд вони можуть отримати, якщо діти за кордоном — малолітні.

А у Людмили Станіславенко та Ігоря Ткачука донька та син дорослі.

Син був також депутатом місцевих рад. То все-таки Людмила хоче до когось із них їздити за кордон?

– Де чоловік та син Людмили? У ЗСУ? Волонтерять? А брат де?

До речі, з початку війни на жодній сесії у залі не був присутній і Сергій Ткачук; громадські активісти стверджують, що він перебуває за кордоном. Кажуть, що навіть фото бачили «з теплих морів».

А син Геннадія Ткачука Сергій досі депутат від забороненої нині ОПЗЖ. Щоправда, як інформують у облраді, не був на всіх «воєнних» сесіях. Чи не тому, що за кордоном?

– Та якби ця родина хоча б десятину з того, що вона взяла від громади, віддала на ЗСУ, ніяких більше намагань не потрібно було б.

Нагадуємо, що ГО підозрює родину в тому, що вони причетні до роздерибанення прибережної смуги річки Південний Буг та будівництва там власного житла та на продаж.

Зрозуміло, що останнє слово за законом.

Як повідомили у фракції УСГ, Людмила Станіславенко з неї не виходила, непорозумінь не було. Заяву про складання депутатських повноважень написала голові. Він відправив її на регламентну комісію.

Заступник голови комісії з питань правової політики, регламенту депутатської діяльності Роман Квіт­ко так прокоментував ситуацію:

– У березні відбудеться комі­сія, де буде розглянуто звернення Людмили Станіславенко. А потім і на сесії, як того вимагає регламент. Така ж процедура була, коли свої повноваження складав Геннадій Ткачук. Будемо з’ясовувати ситуацію і по Сергію Ткачуку. Він з початку повномасштабного вторгнення жодного разу не був на сесії. Можливо, у нього є на те поважні причини, про які він мав би повідомити апарат ради. Думаю, голова облради Вячеслав Соколовий має відреагувати на ці питання. Сподіваюся, що із забороною виїзду депутатів за кордон бажаючих скласти повноваження не побільшає. Але в будь-якому випадку це стане лакмусовим папірцем для тих, хто дійсно йшов у раду заради виборців, а хто – лише використовувати мандат у власних цілях.

Андрій Власенко
Каріна Маєвська

Від редакції. Ми вислухали різні точки зору. Висновки робіть самі.