Журналісти Схеми: корупція в деталях – RFERL показали будинок в урядовому кварталі, в якому мати кандидата в директори НАБУ Віталія Власюка купила 6-кімнатні апартаменти.

У грудні 2020 року мати Власюка Оксана Бланар придбала 6-кімнатну квартиру на вулиці Інститутській. Її загальна площа становить майже 260 квадратів, а вартість станом на дату набуття могла сягнути понад 600 тисяч доларів.

Схеми пишуть, що раніше ця квартира належала ексспікеру Верховної Ради Володимиру Литвину. Як писала “Українська правда” у 2009 році, це двоповерхові апартаменти на останньому поверсі. Тоді вартість квадратного метру становила від 3 500 до 6 000 доларів.

Під час співбесіди Власюк підтвердив, що квартиру купила його матір, яка, за його словами, вже довгий час займається бізнесом. Якою була вартість апартаментів він пригадати не зміг – орієнтовно назвав суму у 15-20 млн грн.


Чи дійсно батьки Власюка могли заощадити такі кошти на посадах в  комунальних медзакладах? Відомо, що мати кандидата з листопада 2011 року по квітень 2017 була керівницею вінницького комунального підприємства "Міський лікувально-діагностичний центр". А батько Віктор Власюк у зазначений період був головним лікарем "Центру медико-соціальної експертизи" у Вінниці. Саме у період його керівництва було найбільше нарікань вінничан на корупцію у МСЕК.

З відкритих джерел відомо, що у 2014 році у зв'язку із закінчення контракту його звільнили. Віктор Власюк намагався поновитися на посаді через суд, але у задоволенні позову йому відмовили.

Після співбесіди Віталій Власюк заявив журналістам, що його батьки займаються бізнесом, зокрема, мають мережу аптек та магазин, що дозволило їм придбати цю квартиру. Інвестувати у таку нерухомість, розповів Власюк, родина вирішила "на сімейній нараді", а зараз у цій квартирі  розташовується офіс юридичної компанії, яку заснував він з братом. Вірите в таку версію?