Зрозуміло, що поширена в соцмережах інформація про це стала сенсацією. Бо якщо обшуки були, то в чому підозрюють таких відомих вінничан — незмінного не одні вибори мера Вінниці та голову ВР, експрем’єр-міністра України та екскерівника Вінницької обласної поліції?

Ми надіслали звернення в усі правоохоронні структури України. Відповіді поки що не отримали.

Але помічники Володимира Гройсмана одразу ж спростували цю інформацію. У Володимира Гройсмана обшуків не було і поширена ін­фор­­мація не відповідає дійс­ності.

Щодо обшу­ків у Юрія Педоса — інформація спростована не була. Тому редакція звернулась до першоджерел, які поширили цю ін­фор­ма­цію. Ними виявилася громадська орга­нізація «Ліга справедливості». Від її імені інтерв’ю «33-му» дав громадський активіст, давній опонент нинішньої міської влади Віталій Дужак.

Віталій Дужак про обшуки у вінницьких чиновників

— Віталію, як ви можете прокоментувати нещодавні обшуки правоохоронців у колишнього поліцейського очіль­ника області Педоса, а також минулорічні, як ми па­м’ятаємо, гучні обшуки у Вінницькому міськвиконкомі, чи це означає, що правоохоронці почули «Лігу справедливості України»?

— Наша організація вітає перші кроки правоохоронних органів у розслідуванні системних злочинів високопосадовців Він­ниччини. Чи ці дії правоохоронців результат роботи «Ліги справедливості»? Це напрацювання багатьох активних громадян Вінниччини, які збирали докази, подавали заяви про злочини, в тому числі і напрацювання нашої організації. Мені відомо, що правоохоронці працюють по багатьох епізодах, на які ми подавали докази і заяви. Це маніпуляції з землею, порушення містобудівного законодавства, будівельні афери. ДБР проводить розслідування за цікавими статтями — створення та управління організованим злочинним угрупованням, на що ми наполягали багато років у своїх зверненнях до правоохоронних органів.

Віталій Дужак, громадський активіст «Ліги справедливості»

 

Минулого року відбувся ряд слідчих дій Державного бюро розслідування. Як нам відомо, вони тривають і досі. Цього року обшуки проводило Національне антикорупційне бюро. Проте це лише поодинокі випадки системних злочинів. Ми вважаємо, що потрібно розслідувати абсолютно всю діяльність злочинної організації, яка захопила владу міста та всієї області.

А щодо обшуків у екскерівника поліції Вінницької області, тут все логічно, адже його за «чесну службу» місцева мафія «нагородила» земельною ділянкою у селі Агрономічне. Ділянка, а це 2 гектари, належить до культурної спадщини України і не мала б використовуватись у приватних цілях. Адже там розташовані залишки поселень скіфської доби. Та, як ми знаємо, місцевим монархам закони не писані.

Ні лікарі, ні вчителі, навіть військові землю не можуть отримати, а от керівник поліції, який все, що і робив, на нашу думку, це захищав інтереси місцевої мафії та свої власні, земельну ділянку отримати зміг. І не він один, а ще його троє колег теж отримали по 2 гектари практично у межах міста Вінниці. Громада Агрономічного намагалась відбити ці посягання на землю, але дуже «чесні» вінницькі судді, які теж на повному утриманні вінницької мафії, повністю задовольнили бажання по­ліцейських.

Помічник Володимира Гройсмана спростував інформацію про те, що у нього були обшуки

Звісно, таких злочинів є тисячі, і вони системні. Від­верто незаконні рішення про продаж приватної власності вінничан (під­валів, колясочних та інших допоміжних приміщень) хіба могли відбуватись без під­тримки керівництва поліції та прокуратури? А схеми привласнення коштів він­ничан?

— На вашу думку, хто входить до злочинної групи, яка захопила владу у місті та області? І як їм вдається залишатися безкарними?

— Злочинці майже два десятиліття безкарно діють у Вінниці і поширюють діяльність на область. Корупційні схеми — це багатомільйонні суми щомісячно, які викрадаються із кишень вінничан. «Ліга Справедливості України» вважає, що до цієї злочинної групи входить деякі представники мерії міста та керівництво області.

Мова йде про команду, яка свої статки «заробила» на ресурсах вінничан. А тепер вже готові плювати людям в очі. Лише на прикладі Пологового №2 це дуже добре видно. Залякують лікарів та депутатів, які підтримували боротьбу за цей медичний заклад. Готові все зробити, щоб побудувати новий ТЦ або приватну клініку. Певно, розуміють, що народ не дасть їм обдурити себе ще раз. І на кінець свого правління хочуть урвати якнайбільше.

Юрій Педос, екскерівник Вінницької обласної поліції

Нагадаємо, що після приходу Володимира Зеленського на посаду Президента України вже двічі мінялись прокурори області. Мінялися внаслідок незадо­вільної роботи щодо розслідування системних злочинів.

Але ми переконані, що війна закінчиться вже скоро і з за­кінченням країна буде інша, люди будуть інші. У старих по­лі­тиків не буде шансів біль­ше водити народ за ніс.

Яка ваша позиція стосовно цієї проблеми?

— Ми наполягаємо на повноцінному розслідуванні діяльності цієї злочинної організації. Ця діяльність підпадає під дії кваліфікацій статей 255, 256 Кримінального кодексу України. Тобто створення, керівництво злочинної організації та сприяння в діяльності злочинної організації. Адже розслідування нібито не зв’язаних між собою поодиноких злочинів є свідомо безперспективними і лише сприяють подальшій незаконній діяльності цієї злочинної організації. Ті ж самі незаконні будівництва відбуваються виключно як системні дії.

Спілкувалась
Тетяна ГОЛОВАТЮК