Так у Станіславчику гнали владику Варсонофія та його 10 священників з «гастролерами» із УПЦ (МП). Дійшло до штовханини і штурму храму. Місцеві віряни шоковані такою поведінкою вінницького та жмеринського духовенства.

– Ще недавно благословення брала у владики, а сьогодні він мене з мої ж церкви виганяє, — обурюється вірянка храму Вознесіння Господнього села Станіславчика.

Настоятель храму отець Дмитро повідомив, що ще навесні до нього звернулися віряни з пропозицією провести збори і визначитися з адміністративним устроєм храму та їхньої релігійної громади.

– Хотів, щоб все було по-мирному, цивілізовано. Попереджав владику, що віряни ініціюють питання переходу до ПЦУ. Мене просили почекати. Коли знову запитав, почув у відповідь, що має пройти декілька поколінь до нових змін. Тому я не міг більше вмовляти вірян, і ми вирішили провести парафіяльні збори, на яких вирішити адміністративно-юрисдикційні питання. І тут почалися дзвін­ки та погрози. У групі єпархії повідомили про моє звіль­нення.

На парафіяльних зборах громада підтримала перехід до ПЦУ

По­тім оголосили «молитовну під­трим­ку» до Станіславчинського храму. Був ор­ганізований тран­­спорт зі Жмеринки. Приїхали священники й із Вінниці, хоча я нікого не запрошував. Знаючи про рейдерські захвати інших храмів і як зривають парафіяльні збори та навіть замки у церкві, я вирішив чергувати у нашому храмі.

Вночі почув, як хтось колупався в дверях. Увімкнув світло і пішов до виходу, але двоє невідомих встигли заскочити в машину і втекти. А в неділю зранку почали з’їжджатися непрохані гості. Добре, що я заздалегідь повідомив правоохоронців, що можливі провокації, і попросив подбати про правопорядок.

Зійшлося майже усе село. Навіть не чекав такої підтримки. Усі були шоковані поведінкою приїжджих. Після побаченого прихильниками ПЦУ стали й ті, хто до цього був за «канонічну», — каже отець Дмитро.

Закликав до цивілізованого вирішення питання й Станіславчинський сільський голова. Але і йому дісталося від владики Варсонофія.

– Офіційно заявляю, що ніхто ні на кого тиску не чинив, ніхто нікому руки не викручував, не агітував. Громада сама вирішила зібрати збори і провести голосування. Але моя особиста позиція, що сьогодні, коли в країні війна, повинно бути єднання. Тому звертаюся до владики Варсонофія і всіх присутніх священнослужителів, щоб зробити усе можливе, аби в Україні була єдина православна церква. Бо ви за рік великої війни так нічого у цьому напрямку не зробили, — закликав сільсь­кий голова Володимир Перепичай. За що владика Варсонофій назвав його «провокатором».

Віряни відстояли свій храм і священика

А за ним і всі інші священнослужителі силою вирішили своє довести. Почалася штовханина та спроба штурму. Натиск духовенства з УПЦ (МП) ледь стримали правоохоронці, які стіною стали між опонентами.

– Геть звідси! Ми самі розберемося у своїй громаді, не втручайтеся! Навіщо ви привезли сюди цих гастролерів з Вінниці та Жмеринки? Там батюшки вже поприватизовували на себе церкви, а тепер ще наш храм хочуть «віджати»?! Але так не буде! І не треба нам свого ставленика, отець Дмитро підтримує свою громаду і свою парафію. А ми його! — обурювалися віряни храму.

Усі прокльони, погрози і штовханину вони зафіксували на камери, і відео уже оприлюднено на сторінці храму Вознесіння Господнього села Станіславчик.

«Руський мір» намагався приступом взяти старовинний храм

Більше трьох годин місцева релігійна громада відстоювала свій храм і священника, а коли гості роз’їхалися, провели збори. Більше 150 зареєстрованих учасників громади висловилися за Православну Церкву України. Були й ті, хто категорично проти, але їх набагато менше.

– Це дві-три родини. Знаю, що серед них є ті, хто й досі не вірить, що росія нас бомбить. Впевнені, що «влада вимикає світло», а не аварійні відключення через російський ракетний терор. Але це наші люди, мені їх шкода, і я буду намагатися їх переконати та повернути до церкви, — каже отець Дмитро.

Людмила ПОЛІЩУК