Сім’ї ромів, які мешкали на Донеччині, через війну змушені була шукати прихистку у Вінницькій області. 68 членів однієї родини переїхали в село Пологи Гніванської громади. З них 36 — діти.

До повномасштабного вторгнення РФ люди жили в Костянтинівці Краматорського району Донецької області. Після початку активних бойових дій у 2022 році вирішили евакуюватися в регіони, де безпечніше.

“Тікали від війни. Приїздили сім’ями, сідали під сільрадою з сумками і ставили перед фактом, що не мають, де жити. Зараз багато з них купили будинки. Частіні ромів-переселенців ми дали житло безкоштовно. Гуртожитку чи багатоквартирного будинку, щоб їм дати, у нас немає. Вони усі представники ромів, але за паспортом – українці. Поселити компактно увесь табір у Потоках немає де. Тому живуть групами, окремо”, — розповідає староста Галина Деркач.

Старійшина роду Михайло Терпак родом із Закарпаття. На схід країни переїхав після одруження. На Вінниччині живе разом із сімєю у будинку, який надали місцеві. Розповідає, що придбати його не може, тому що в селі роботи немає, а їздити в місто немає змоги. Адже автобус до Гнівані і до Вінниці курсує двічі на тиждень. У трьох кімнатах мешкає разом з двома синами, донькою, яка також має двох дітей.

Його старший син Євген живе у будинку поруч. Разом з дружиною придбали його за 2 тисячі доларів. У подружжя п’ятеро дітей та очікують на ще одного малюка.

“Втекли, бо там бомблять. Родичі покликали. Тут і поселилися. Бо домівки вже немає”, — каже Євген Терпак. Сьогодні переселенці облаштовують у помешканнях побут. Продуктами й речами допомагають місцеві селяни.

Вадим Снігур