Їхня війна почалася з АТО

На Донеччині 18 лютого загинув військовий із Вінниччини Андрій Драпуля. Герою назавжди 41 рік. Він, як старший солдат мотопіхотного відділення, разом з побратимами відстоював незалежність України та її територіальну цілісність. У Жмеринській громаді згадують, що Андрій щиро любив Україну, брав участь в антитерористичній операції на Сході України, а в час повномасштабної війни прийняв відповідальне рішення знову взяти до рук зброю, щоб назавжди вигнати окупантів з України.

18 лютого на Донеччини загинув ще один ветеран АТО/ООС – 50-річний Башняк Олександр Леонідович із с. Новофастів. Леонід у 2015-2016 роках захищав український Донбас. Коли почалася повномасштабна війна, ветеран міг би усунутися, бо вже своє відвоював. Але не зміг стояти осторонь. І знову пішов у бій за Україну.

Життя за нашу незалежність поклав й Леонід Галайчук з Козятинщини. Військовий пройшов АТО, а після повномасштабного вторгнення — знову встав на захист рідної землі. Леонід родом із села Блажіївка Самгородоцької громади. Земляки у чорній жалобі…

У Бортниках чорні хустки

Загинув їхній земляк, 30-річний Василь Падюк. Він служив гранатометником у мотопіхотній роті. Загинув 18 лютого 2023 року під час виконання бойових завдань на Донеччині. У захисника залишилася мати та бабуся.

Троє дітей втратили батька-воїна

А Шаргородщина — свого захисника. 19 лютого перестало битися серце їхнього земляка, воїна Збройних сил України Володимира Магдюка. Старший солдат В. І. Магдюк служив з першого дня початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, зі зброєю у руках захищав рідну землю від ворога в найгарячіших точках проведення бойових дій. Був гранатометником стрілецького відділення стрілецького взводу. Без чоловіка та батька залишились дружина та троє дітей.

20-річний Федір поліг на полі бою…

Страшний біль торкнувся ще однієї родини Тростянецької громади. Голова громади Людмила Червонецька повідомила, що 15 лютого, виконуючи бойове завдання на Донеччині, загинув нескорений син України, житель с. Велика Стратіївка солдат Федір Марчук. Навіки 20… Обірвалось молоде життя. Скільки доброго і світлого могло бути в нього попереду. Але російська орда убила юність.., мрії… Обірвала політ молодого сокола…

У Хмільнику жалоба

У бою за Україну загинув уродженець с. Голодьки 31-річний Михайло Слободянюк. 9 січня в районі н. п. Соледар Бахмутського району Донецької області обірвалося життя молодого відважного воїна… Для родини, громади, України — це великий біль, за який окупантам повіки не буде прощення.

На фронті загинув працівник адмінсуду з Вінниці

Сумну звістку повідомили у Сьомому апеляційному адміністративному суді:

Обірвалось життя нашого колеги Олександра Махньова. Він вже понад 5 місяців мужньо боронив нашу землю від ворога у найгарячіших точках ведення бойових дій, сумлінно виконував свій військовий обов’язок та наближав перемогу. Олександр Миколайович працював у 7ААС із лютого 2019 року, і у нас залишаються лише приємні спогади про колегу, – у жалобі працівники суду.

Літинщина у скорботі

14 лютого при виконанні військового обов’язку з захисту територіальної цілісності України, виявивши стійкість та мужність, загинув солдат ЗСУ, механік відділення технічного обслуговування, житель Літина Олександр Мельник. Із перших днів повномасштабного вторгнення чоловік вступив до лав територіальної оборони Літинщини, а згодом захищав рідну землю на передових позиціях фронту. Та в запеклому бою проти російських окупантів, поблизу н. п. Первомайськ Донецької області, трагічно обірвалося життя відважного бійця. А у рідному містечку на повернення Олександра чекали батьки, дружина, діти та вся родина.

Дмитро став білим янголом на щиті

У Глухівецьку громаду повернувся її захисник Дмитро Коваль. Герой загинув 25 лютого на важких ділянках фронту. У земляків жалоба за молодим воїном, Дмитру були лише 22 роки… У громаді згадують, що він був звичайним хлопцем із великими мріями про майбутнє, мир в Україні та сім’ю. Дуже тепло та з болем в серці відгукуються про нього вчителі, друзі, однокласники. Дмитро не шукав легких шляхів та не боявся проблем. Любив свою родину та завжди був підтримкою їй у всьому. Тепер став білим янголом у небесному війську…

Олександр був одним із титанів, які тримають Соледар

Ворог забрав життя жителя с. Сліди Шпиківської громади 32-річного Олександра Галузи. Олександр був стрілецем-помічником гранатометника. 13 січня загинув внаслідок бойових дій в районі населеного пункту Соледар Бахмутського району Донецької області. Вірний громадянському обов’язку він, ставши у ряди захисників України, віддав своє молоде життя заради Перемоги. Він був одним із тих титанів, які тримають Соледар. Тепер він у Небесному війську та буде тримати мирне небо.

Знову сльози на Алеї слави у Вінниці

У роковини великої війни тут прощалися із львів’янином, який три роки тому переїхав у Вінницю, 32-річним Павлом Балацьким. Рідні розповідають, що у мирному житті Павло захоплювався спортом, розбудовував міста України. Але з початку повномасштабної війни був мобілізований у лави ЗСУ. Був розвідником. Восени воював на Сході України. Отримав контузію, травму голови. Лікувався. Та потім знов повернувся на службу. 17 лютого помер від переохолодження на території пункту охорони складських приміщень однієї з частин. Поки слідство встановлює причини та всі обставини цієї трагедії. Побратими, друзі та рідня провели Павла у місце вічного спокою на Алеї слави…

А 27 лютого Вінниця прощалася із захисником України Віталієм Ковтуновським. Він до останнього подиху захищав нашу землю від окупанта. У Героя залишилися дружина та двоє маленьких дітей, які віднині у вічній скорботі. Віталій помер 16 лютого, залишивши по собі лише пам’ять про героїзм та самопожертву.

У Клембівці море сліз

Загинув вірний син України 45-річний Анатолій Калєтник. 23 лютого поблизу н. п. Первомайське Донецької області відбувся його останній бій за Україну. Ямпільська громада у чорній жалобі.

Змінив фотоапарат на зброю, щоб захищати Україну

Жмеринська громада навіки попращалась з Олександром Поповським. У мирному житті Олександр був фотографом. Але ще задовго до початку повномасштабної війни змінив професію та встав до лав ЗСУ. У травні 2022 року був нагороджений медаллю «За військову службу Україні». Жмеринчанин з осені 2021 року відбував службу у 59-ій ОМПБ. У лютому цього року після поранення пройшов лікування та реабілітацію і знову повернувся на передову. Але підступний ворог забрав життя у воїна. Серце мужнього 55-річного воїна-оборонця Олександра Поповського зупинилося 19 лютого на Донеччині.

За український Донбас від­дав життя й 41-річний Сергій Пранович з Барської громади.

Ліквідовуючи наслідки терору, загинули рятувальники Хмельниччини

Хмельницький вже втретє стає жертвою рашистів. Після ворожої атаки безпілотників в ніч на 27 лютого команда МВС України втратила двох рятувальників: 21-річного Владислава Дворака та 31-річного Сергія Севрука. Разом із колегами з ДСНС України вони ліквідовували наслідки атаки російських БПЛА на Хмельниччині. Але ворог завдав повторного обстрілу. Умисно по наших героях без зброї…

Редакція газети висловлює щирі співчуття рідним загиблих героїв… Вічна слава і вічна пам’ять…

Сторінку підготувала
Людмила ПОЛІЩУК